Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ
Oddelenie chémie potravín a toxikológie
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Činnosť oddelenia chémie potravín a toxikológie
Vykonáva fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho pôvodu a surovín určených na výrobu potravín. Fyzikálno-chemické skúšanie potravín podľa STN, EN a ISO noriem:
- stanovenie množstva chloridu sodného, tuku, vody, sušiny, beztukovej sušiny, dusitanov, dusičnanov, hydroxyprolínu, kolagénu, popola, množstva mäsa, voľných mastných kyselín, peroxidového čísla, celkových bielkovín, titračnej kyslosti potravín, pH, hmotnosti a hmotnostného podielu zložiek, aktivity vody, množstvo cudzej vody v hydine, čistých svalových bielkovín, hydroxymetylfurfuralu, diastázy, vodivosti v mede, dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom, stanovenie nutričnej a energetickej hodnoty (tuk, nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bielkoviny a soľ) vzmysle Nariadenia Európského parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25.10.2011
- stanovenie alergénov v potravinách ELISA metódami – sójový alergén, vaječný, mliečny, arašídový alergén a alergén lieskových orechov
Fyzikálno-chemické analýzy pitných, povrchových a odpadových vôd:
- stanovenie pH, oxidovateľnosti, voľného chlóru, amónnych iónov, vodivosti, tvrdosti vody
Toxikologické vyšetrenia v živočíšnych tkanivách uhynutých zvierat:
- stanovenie bežných anorganických iónov, chloridu sodného
Biochemické vyšetrenia krvi zvierat:
- stanovenie vápnika, fosforu, horčíka, glukózy, močoviny, celkových bielkovín, AST, ALT v krvnom sére zvierat
Kontakt
Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Ing. Ingrid HajdukováTelefón: 055/63 301 94, kl. 210
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie hygieny potravín
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Činnosť oddelenia hygieny potravín je zameraná na vyšetrovanie všetkých druhov potravín, polotovarov a potravinárskych surovín, vrátane vzoriek jatočných zvierat, sterov so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie.
Oddelenie vykonáva:
- komplexné senzorické analýzy komodít živočíšneho pôvodu
- komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso, mäsové polotovary ,mechanicky separované mäso, Nariadením komisie (ES) č.1441/2007 a podľa Výnosu MPRV SR a MZ SR zo 6.februára 2006 č.06267/2006-SL (Potravinový Kódex)
- vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
- vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
- analýzy podľa požiadaviek zákazníka
Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:
- stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
- stanovenie počtu Enterobacteriaceae
- stanovenie počtu Escherichia coli
- stanovenie počtu koliformných baktérií
- stanovenie počtu kvasiniek a plesní
- dôkaz prítomnosti Salmonella spp
- stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
- stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
- stanovenie počtu Bacillus cereus
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
- stanovenie počtu Enterokokov
- stanovenie počtu Leuconostoc mesenteroides
- stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
- stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes a Listeria spp.
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Campylobacter spp.
- stery z tiel jatočných zvierat: stanovenie Salmonella spp, celkový počet mikroorganizmov a Enterobacteriaceae (deštruktívna metóda)
- stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch, prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou a kontrola účinnosti dezinfekcie
- stanovenie reziduí inhibičných látok (RIL) – STAR, PREMITEST, MILCHTEST MT 50
Kontakt
Oddelenie hygieny potravín
MVDr. Danka SaladiováTelefón: 055/63 301 94, kl. 216
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Odbor hygieny potravín
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Odbor cudzorodých látok
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Oddelenie patologickej anatómie a mykológie
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Činnosť oddelenia patologickej anatómie a mykológie
- pitvu uhynutých zvierat a patologicko anatomické vyšetrenie doručeného sekčného materiálu (orgány a orgánové sústavy)
- imunofluorescenčné vyšetrenie na dôkaz antigénu vírusu besnoty
- komplexná diagnostika príčin ochorenia a úhynov v spolupráci s ostatnými oddeleniami ústavu (bakteriológia, parazitológia, mykológia, serológie, chémia, biochémia, toxikológia)
- poskytuje konzultačnú a poradenskú činnosť pre majiteľov a chovateľov zvierat
- vypracuváva na základe požiadavky: odborné posudky, stanoviská a zabezpečuje vyhotovenie fotodokumentácie
- parazitologická pitva
Kontakt
Oddelenie patológie a histológie
MVDr. Martin OravecTelefón: 055/63 301 94, kl. 221
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie hygieny krmív a výživy zvierat
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Činnosť oddelenia hygieny krmív a výživy zvierat
- stanovenie dusíkatých látok v krmivách
- stanovenie tuku v krmivách
- stanovenie čísla kyslosti tuku v krmivách
- stanovenie sušiny v krmivách
- stanovenie vlákniny v krmivách
- stanovenie popola v krmivách
- stanovenie organických kyselín v silážach
- stanovenie amoniaku v krmivách
- stanovenie škrobu v krmivách
- stanovenie kyslosti vodného výluhu
- stanovenie FOS/TAC digestátov
- vyšetrenie kožných zoškrabov
- mykologické vyšetrenie krmív, klinických vzoriek
- bakteriologické vyšetrenie krmív, digestátov, kompostov, organických hnojív
- zisťovanie prítomnosti spracovaných živočíšnych proteínov v krmivách
- zisťovanie prítomnosti DNA prežúvavcov, ošípaných, hydiny, koní v krmivách
Kontakt
Oddelenie Hygieny krmív a výživy zvierat
MVDr. Štefánia PirčováTelefón: 055/63 301 12
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie všeobecnej a špeciálnej bakteriológie
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Činnosť oddelenia bakteriológie
- klinický materiál: rektálne a kloakálne výtery, ORL výtery, kožné stery a zoškraby, trus, punktáty, moč, výplašky, mlieko
- sekčný materiál
- environmentálne vzorky: stery z prostredia, prach z liahní a pod.
- kontrola účinnosti dezinfekcie po pozitívnom náleze
- vyšetrenie pitnej vody podľa Nariadenia Vlády č. 496/2010
- vody určenej na napájanie zvierat
- vyšetrenie mlieka na prítomnosť zárodkov spôsobujúcich zápal mliečnej žľazy (mastitídy)
- typizácia a konfirmácia doručených bakteriálnych izolátov
- stanovenie antimikrobiálneho profilu bakteriálnych izolátov diskovou difúzou metódou
- vyšetrenie včelích plástov a meliva na pôvodcu moru hniloby včelieho plodu
- vyšetrenie laboratórnych a ZOO zvierat
Oddelenie bakteriológie pracuje v rozsahu akreditovaných metodík (skúšobných operačných postupov).
Kontakt
Oddelenie bakteriológie
MVDr. Gabriela GadusováTelefón: 055/63 301 94, kl. 218
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.