Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ

Oddelenie chémie potravín a toxikológie

Činnosť oddelenia chémie potravín a toxikológie

Vykonáva fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho pôvodu a surovín určených na výrobu potravín. Fyzikálno-chemické skúšanie potravín podľa STN, EN a ISO noriem:

  • stanovenie množstva chloridu sodného, tuku, vody, sušiny, beztukovej sušiny, dusitanov, dusičnanov, hydroxyprolínu, kolagénu, popola, množstva mäsa, voľných mastných kyselín, peroxidového čísla, celkových bielkovín, titračnej kyslosti potravín, pH, hmotnosti a hmotnostného podielu zložiek, aktivity vody, množstvo cudzej vody v hydine, čistých svalových bielkovín, hydroxymetylfurfuralu, diastázy, vodivosti v mede, dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom, stanovenie nutričnej a energetickej hodnoty (tuk, nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bielkoviny a soľ) vzmysle Nariadenia Európského parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25.10.2011
  • stanovenie alergénov v potravinách ELISA metódami – sójový alergén, vaječný, mliečny, arašídový alergén a alergén lieskových orechov

Fyzikálno-chemické analýzy pitných, povrchových a odpadových vôd:

  • stanovenie pH, oxidovateľnosti, voľného chlóru, amónnych iónov, vodivosti, tvrdosti vody

Toxikologické vyšetrenia v živočíšnych tkanivách uhynutých zvierat:

  • stanovenie bežných anorganických iónov, chloridu sodného

Biochemické vyšetrenia krvi zvierat:

  • stanovenie vápnika, fosforu, horčíka, glukózy, močoviny, celkových bielkovín, AST, ALT v krvnom sére zvierat

Kontakt

Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Ing. Ingrid Hajduková
Telefón: 055/63 301 94, kl. 210
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Oddelenie hygieny potravín

Činnosť oddelenia hygieny potravín je zameraná na vyšetrovanie všetkých druhov potravín, polotovarov a potravinárskych surovín, vrátane vzoriek jatočných zvierat, sterov so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie.

Oddelenie vykonáva:

  • komplexné senzorické analýzy komodít živočíšneho pôvodu
  • komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
  • mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
  • mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso, mäsové polotovary ,mechanicky separované mäso, Nariadením komisie (ES) č.1441/2007  a podľa Výnosu MPRV SR a MZ SR zo 6.februára 2006 č.06267/2006-SL (Potravinový Kódex)
  • vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
  • vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
  • analýzy podľa požiadaviek zákazníka

Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:

  • stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
  • stanovenie počtu Enterobacteriaceae
  • stanovenie počtu Escherichia coli
  • stanovenie počtu koliformných baktérií
  • stanovenie počtu kvasiniek a plesní
  • dôkaz prítomnosti Salmonella spp
  • stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
  • stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
  • stanovenie počtu Bacillus cereus
  • stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
  • stanovenie počtu Enterokokov
  • stanovenie počtu Leuconostoc mesenteroides
  • stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
  • stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
  • stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes a Listeria spp.
  • stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Campylobacter spp.
  • stery z tiel jatočných zvierat: stanovenie Salmonella spp, celkový počet mikroorganizmov a Enterobacteriaceae (deštruktívna metóda)
  • stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch, prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou a kontrola účinnosti dezinfekcie
  • stanovenie reziduí inhibičných látok (RIL) – STAR, PREMITEST, MILCHTEST MT 50

Kontakt

Oddelenie hygieny potravín
MVDr. Danka Saladiová
Telefón: 055/63 301 94, kl. 216
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Odbor hygieny potravín

Odbor cudzorodých látok

Oddelenie patologickej anatómie a mykológie

Činnosť oddelenia patologickej anatómie a mykológie

  • pitvu uhynutých zvierat a patologicko anatomické vyšetrenie doručeného sekčného materiálu (orgány a orgánové sústavy)
  • imunofluorescenčné vyšetrenie na dôkaz antigénu vírusu besnoty
  • komplexná diagnostika príčin ochorenia a úhynov v spolupráci s ostatnými oddeleniami ústavu (bakteriológia, parazitológia, mykológia, serológie, chémia, biochémia, toxikológia)
  • poskytuje  konzultačnú a poradenskú činnosť pre majiteľov a chovateľov zvierat
  • vypracuváva na základe požiadavky: odborné posudky, stanoviská a zabezpečuje vyhotovenie fotodokumentácie
  • parazitologická pitva

Kontakt

Oddelenie patológie a histológie
MVDr. Martin Oravec
Telefón: 055/63 301 94, kl. 221
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Oddelenie hygieny krmív a výživy zvierat

Činnosť oddelenia hygieny krmív a výživy zvierat

  • stanovenie dusíkatých látok v krmivách
  • stanovenie tuku v krmivách
  • stanovenie čísla kyslosti tuku v krmivách
  • stanovenie sušiny v krmivách
  • stanovenie vlákniny v krmivách
  • stanovenie popola v krmivách
  • stanovenie organických kyselín v silážach
  • stanovenie amoniaku v krmivách
  • stanovenie škrobu v krmivách
  • stanovenie kyslosti vodného výluhu
  • stanovenie FOS/TAC digestátov
  • vyšetrenie kožných zoškrabov
  • mykologické vyšetrenie krmív, klinických vzoriek
  • bakteriologické vyšetrenie krmív, digestátov, kompostov, organických hnojív
  • zisťovanie prítomnosti spracovaných živočíšnych proteínov v krmivách
  • zisťovanie prítomnosti DNA prežúvavcov, ošípaných, hydiny, koní v krmivách

Kontakt

Oddelenie Hygieny krmív a výživy zvierat
MVDr. Štefánia Pirčová
Telefón: 055/63 301 12
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Oddelenie všeobecnej a špeciálnej bakteriológie

Činnosť oddelenia bakteriológie

  • klinický materiál: rektálne a kloakálne výtery, ORL výtery, kožné stery a zoškraby, trus, punktáty, moč, výplašky, mlieko
  • sekčný materiál
  • environmentálne vzorky: stery z prostredia, prach z liahní a pod.
  • kontrola účinnosti dezinfekcie po pozitívnom náleze
  • vyšetrenie pitnej vody  podľa Nariadenia Vlády č. 496/2010
  • vody určenej na napájanie zvierat
  • vyšetrenie mlieka na prítomnosť zárodkov spôsobujúcich zápal mliečnej žľazy (mastitídy)
  • typizácia a konfirmácia doručených bakteriálnych izolátov
  • stanovenie antimikrobiálneho profilu bakteriálnych izolátov diskovou difúzou metódou
  • vyšetrenie včelích plástov a meliva na pôvodcu moru hniloby včelieho plodu
  • vyšetrenie laboratórnych a ZOO zvierat

Oddelenie bakteriológie pracuje v rozsahu akreditovaných metodík (skúšobných operačných postupov).

Kontakt

Oddelenie bakteriológie
MVDr. Gabriela Gadusová
Telefón: 055/63 301 94, kl. 218
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.