Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ

Oddelenie komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Oddelenie zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu. Pracovisko je autorizované MPRV na vykonávanie chemických analýz vína v rámci certifikácie v zmysle zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve.

Činnosť oddelenia komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Senzorické skúšanie

Označovanie

Rastlinné tuky a oleje - kyslosť, peroxidové číslo , tuk , nerozpoznané nečistoty , voda

Dehydrované potraviny, bujóny, ochucovadlá - NaCl, dusík, tuk

Termosterilizované pokrmy, mrazené a hotové jedlá – voda , tuk, podiely , NaCl

Ocot, horčica a iné chuťové prípravky – kyslosť, sušina, tuk, popol, cukry, NaCl, SO2

Droždie - kvasná aktivita, sušina, dusík

Jedlé obilie - vlhkosť, objem, hmotnosť, bielkoviny, číslo poklesu , klíčivosť, hmotnosť tisíc zŕn, mechanický rozbor a škodci

Ryža - vlhkosť, mechanický rozbor

Múka - vlhkosť, mechanický rozbor, popol, mokrý lepok

Cestoviny- vlhkosť, titrov. kyseliny, počet očiek, piesok v sušine

Pekárenské výrobky – NaCl

Olejniny - vlhkosť, mechanický rozbor

Strukoviny - vlhkosť

Citrusové plody - šťavnatosť

Ovocie a zelenina, zemiaky a výrobky z nich - dusičnany, vlhkosť, kyslosť, piesok, prímesi, ph, refrakcia, podiely, SO2

Huby - sušené nečistoty, poškodenie plátkov, vlhkosť, konzerva, pevný podiel

Koreniny - eterické oleje, piperín, kapsaicín, popol, vlhkosť, NaCl

Nealkonápoje - refrakcie, vitamín C, CO2

Pivo - alkohol, extrakt v pôvodnej mladine , farba

Liehoviny - alkohol , suchý extrakt , cukor

Víno, ovocné víno, medovina - alkohol, prchavé a titrovateľné kyseliny, kyslosť, bezcukorný celkový extrakt, cukor, CO2, voľný SO2 a celkový SO2 kyselina vinná, hustota

Kakao - tuk / kakaové maslo v sušine / , vlhkosť

Káva, kávoviny, čaj - vodný extrakt v suš., vlhkosť, popol, piesok, vitamín C

Škrob - SO2

Cukor - polarizácia, invertný cukor, vlhkosť, popol, farba

Čokoláda, cukrovinky - % čokolády, prísady, tuk

Suché a škrupinové plody, kokos - mechanický rozbor, tuk, popol, NaCl, vlhkosť

Minerálne vody - NO2, NO3, SO4, CL-

Odbor komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Oddelenie hygieny potravín

Činnosť oddelenia hygieny potravín je zameraná na vyšetrovanie všetkých druhov potravín, polotovarov a potravinárskych surovín, vrátane vzoriek jatočných zvierat, sterov so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie.

Oddelenie vykonáva:

  • komplexné senzorické analýzy komodít živočíšneho pôvodu
  • komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
  • mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
  • mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso, mäsové polotovary ,mechanicky separované mäso, Nariadením komisie (ES) č.1441/2007  a podľa Výnosu MPRV SR a MZ SR zo 6.februára 2006 č.06267/2006-SL (Potravinový Kódex)
  • vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
  • vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
  • analýzy podľa požiadaviek zákazníka

Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:

  • stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
  • stanovenie počtu Enterobacteriaceae
  • stanovenie počtu Escherichia coli
  • stanovenie počtu koliformných baktérií
  • stanovenie počtu kvasiniek a plesní
  • dôkaz prítomnosti Salmonella spp
  • stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
  • stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
  • stanovenie počtu Bacillus cereus
  • stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
  • stanovenie počtu Enterokokov
  • stanovenie počtu Leuconostoc mesenteroides
  • stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
  • stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
  • stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes a Listeria spp.
  • stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Campylobacter spp.
  • stery z tiel jatočných zvierat: stanovenie Salmonella spp, celkový počet mikroorganizmov a Enterobacteriaceae (deštruktívna metóda)
  • stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch, prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou a kontrola účinnosti dezinfekcie
  • stanovenie reziduí inhibičných látok (RIL) – STAR, PREMITEST, MILCHTEST MT 50

Kontakt

Oddelenie hygieny potravín
MVDr. Danka Saladiová
Telefón: 055/63 301 94, kl. 216
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Oddelenie cudzorodých látok

Oddelenie zabezpečuje laboratórnu činnosť podľa požiadaviek ŠVPS SR a príslušných RVPS Vykonáva analýzy potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, krmív, analýzy vôd v úradných a súkromných vzorkách.

Na oddelení sú Národné referenčné laboratóriá (NRL), ktoré zabezpečujú činnosť nielen v rámci svojej spádovej oblasti, a to: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3c: chemické prvky v potravinách živočíšneho pôvodu a krmivách, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3d: mykotoxíny, NRL pre kontrolu skupiny B3a: PCB, ale aj v rámci celoslovenskej pôsobnosti: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny A2: tyreostatiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2a: antihelmintiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2b: antikokcidiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2d: sedatíva.

Činnosť a členenie oddelenia

a. laboratórium kvapalinovej chromatografie:

  • stanovenie polyaromatických uhľovodíkov
  • stanovenie cukrov(fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza, laktito, manitol, sorbitol, xylitol)
  • stanovenie antioxidantov
  • stanovenie mykotoxínov v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a krmivách
  • aflatoxín B1, B2, G1, G2, M1
  • ochratoxín A
  • deoxynivalenol
  • zearalenon
  • stanovenie sumy fumonizínov
  • T-2, HT-2 toxín
  • patulín
  • nivalenol
  • stanovenie konzervačných látok (kyselina sorbová, kyselina benzoová, parabény)
  • stanovenie syntetických farbív
  • stanovenie kofeínu
  • stanovenie chinínu
  • stanovenie syntetických sladidiel (sacharin, acesulfam K, aspartam, kyselina cyklámová, neohesperidín)
  • stanovenie syntetických farbív
  • stanovenie histamínu
  • stanovenie sulfónamidov
  • stanovenie antihelmintík (benzimidazoly: fenbendazol, levamizol, oxfendazol, albendazol, tiabendazol, triclabendazol, mebendazol, rafoxanid, avermektíny: eprinomektin, abamektin, moxidektín, doramektín, ivermektín, emamektín)
  • stanovenie kokcidiostatík (monenzín, salinomycín, maduramicín, semduramicín, lasalocid, narazín, dekochinát, diklazuril, robenidín, nikarbazín, halofuginón, toltrazuril)
  • stanovenie sedatív (xylazín, carazolol, azaperon, acepromazín, propionylpromazín)

b. laboratórium plynovej chromatografie:

  • stanovenie kongenerov polychlorovaných bifenylov
  • stanovenie rezíduí chlorovaných uhľovodíkov
  • stanovenie rezíduí organofosfátov
  • stanovenie metanolu v liehovinách
  • stanovenie prchavých látok( aldehydy, estery, suma vyšších alkoholov) v liehovinách
  • stanovenie mastných kyselín (mononenasýtené mastné kyseliny: palmito-olejová, eruková, olejová, nasýtené mastné kyseliny: palmitová, stearová, polynenasýtené mastné kyseliny: linolová, linolénová, suma nasýtených mastných kyselín)
  • stanovenie metylortute
  • stanovenie tyreostatík

c. laboratórium stanovenia chemických prvkov:

  • stanovenie chemických prvkov metódou ICP-MS
  • stanovenie ortuti AMA-254

d. iné:

  • stanovenie chloramfenikolu metódou ELISA
  • stanovenie alergénu- glutén - metódou ELISA
  • stanovenie dusičnanov a dusitanov vo vodách

Kontakt

Oddelenie cudzorodých látok
RNDr. Kvetoslava Kutschyová
Telefón: 055/63 392 93
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Odbor cudzorodých látok

Oddelenie chémie potravín a toxikológie

Činnosť oddelenia chémie potravín a toxikológie

Vykonáva fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho pôvodu a surovín určených na výrobu potravín. Fyzikálno-chemické skúšanie potravín podľa STN, EN a ISO noriem:

  • stanovenie množstva chloridu sodného, tuku, vody, sušiny, beztukovej sušiny, dusitanov, dusičnanov, hydroxyprolínu, kolagénu, popola, množstva mäsa, voľných mastných kyselín, peroxidového čísla, celkových bielkovín, titračnej kyslosti potravín, pH, hmotnosti a hmotnostného podielu zložiek, aktivity vody, množstvo cudzej vody v hydine, čistých svalových bielkovín, hydroxymetylfurfuralu, diastázy, vodivosti v mede, dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom, stanovenie nutričnej a energetickej hodnoty (tuk, nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bielkoviny a soľ) vzmysle Nariadenia Európského parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25.10.2011
  • stanovenie alergénov v potravinách ELISA metódami – sójový alergén, vaječný, mliečny, arašídový alergén a alergén lieskových orechov

Fyzikálno-chemické analýzy pitných, povrchových a odpadových vôd:

  • stanovenie pH, oxidovateľnosti, voľného chlóru, amónnych iónov, vodivosti, tvrdosti vody

Toxikologické vyšetrenia v živočíšnych tkanivách uhynutých zvierat:

  • stanovenie bežných anorganických iónov, chloridu sodného

Biochemické vyšetrenia krvi zvierat:

  • stanovenie vápnika, fosforu, horčíka, glukózy, močoviny, celkových bielkovín, AST, ALT v krvnom sére zvierat

Kontakt

Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Ing. Ingrid Hajduková
Telefón: 055/63 301 94, kl. 210
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Oddelenie hygieny krmív a výživy zvierat

Činnosť oddelenia hygieny krmív a výživy zvierat

  • stanovenie dusíkatých látok v krmivách
  • stanovenie tuku v krmivách
  • stanovenie čísla kyslosti tuku v krmivách
  • stanovenie sušiny v krmivách
  • stanovenie vlákniny v krmivách
  • stanovenie popola v krmivách
  • stanovenie organických kyselín v silážach
  • stanovenie amoniaku v krmivách
  • stanovenie škrobu v krmivách
  • stanovenie kyslosti vodného výluhu
  • stanovenie FOS/TAC digestátov
  • vyšetrenie kožných zoškrabov
  • mykologické vyšetrenie krmív, klinických vzoriek
  • bakteriologické vyšetrenie krmív, digestátov, kompostov, organických hnojív
  • zisťovanie prítomnosti spracovaných živočíšnych proteínov v krmivách
  • zisťovanie prítomnosti DNA prežúvavcov, ošípaných, hydiny, koní v krmivách

Kontakt

Oddelenie Hygieny krmív a výživy zvierat
MVDr. Štefánia Pirčová
Telefón: 055/63 301 12
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.