Národné referenčné laboratórium pre mlieko a mliečne výrobky
Činnosť a zameranie národného referenčného laboratória pre mlieko a mliečne výrobky.
Úlohy sú dané legislatívou SR a činnosť NRLM je súčasťou autorizáciu VPÚ v Bratislave na výkon odborných činností.
Laboratórium vykonáva:
- Bezplatné poradenstvo v oblasti kvality mlieka.
- Ponuka sekundárnych referenčných a kalibračných materiálov pre prístroj FOSSOMATIC (somatické bunky).
- Medzilaboratórne skúšky spôsobilosti (obsah tuku, bielkovín a somatických buniek).
Laboratórna diagnostika:
- počet somatických buniek prístrojom Fossomatic
- počet somatických buniek referenčnou mikroskopickou metódou
- zloženie surového kravského mlieka prístrojom MILKOSCAN (tuk, bielkoviny, laktóza a beztuková sušina)
- celkový počet mikroorganizmov klasickou platňovou metódou
- počet koliformných baktérií klasickou platňovou metódou
- teplota tuhnutia mliečnymi kryoskopmi
- inhibičné látky pomocou rýchlych i referenčných testov
Vykonávanie skúšok je v zmysle rozhodnutia ŠVPS SR o autorizácií na výkon odborných činností Národného referenčného laboratória pre mlieko a mliečne výrobky.
Kontakty
Štátny veterinárny a potravinový ústav
Jánošková 1611/58, 026 01 Dolný Kubín
Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave
Detašované skúšobné laboratórium
Hlohovecká 5, 951 41 Lužianky
Vedúca oddelenia: MVDr. Stanislava Zubrická
Tel.: +421 905 393 419
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Referenčné laboratórium environmentálnej rádioaktivity
Činnosť a zameranie referenčného laboratória environmentálnej rádioaktivity (RLER).
Laboratórium sa zaoberá:
- meraním rádioaktívnej kontaminácie homogenizovateľných vzoriek s ľubovoľnou matricou do stupňa tvrdosti 4°MOHSE.
Metóda je založená na kvalitatívnej analýze fotónového spektra s následnou kvantitatívnou analýzou pozitívne detekovaných rádionuklidov.
V RLER sa využíva predovšetkým pre vzorky rastlinného a živočíšneho pôvodu a vzorky zo životného prostredia.
RLER je jediné pracovisko v rámci ŠVPS SR, zaoberajúce sa takouto činnosťou, preto neorganizuje vo vnútri SR porovnávacie merania obdobných pracovísk ŠVPS.
- RLER navrhuje a analyticky zabezpečuje monitorovací program ŠVPS SR "Rádiohygienická kontrola poľnohospodárskych surovín, polotovarov a produktov vyrobených na Slovensku".
Súčasťou tohto programu je od roku 2006 aj podprogram sledujúci aktivitu rádiohygienicky významých antropogénnych a prírodných rádionuklidov v surovom kravskom mlieku, organizovaný v súlade s metodikou uvedenou v Odporúčaní (EK) č. 2000/ 473/EURATOM.
Získané výsledky sú zaraďované do databázy celoeurópskej monitorovacej siete subsystému "mlieko".
Kontakty
Štátny veterinárny a potravinový ústav
Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave
Detašované skúšobné laboratórium
Referenčné laboratórium environmentálnej rádioaktivity
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Trieda A. Hlinku 2, RI pavilón 949 76 Nitra
Vedúci laboratória: RNDr. Ľubomír Puskeiler
Tel.: +421 915 083 224
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca vedúceho laboratória: RNDr. Juraj Miššík
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie chémie a toxikológie
Stanovenie mykotoxínov (kontaminantov) v krmivách a v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu
- Stanovenie Aflatoxínov B1,B2,G1,G2
- Stanovenie Ochratoxínu A
- Stanovenie Deoxynivalenolu
- Stanovenie Zearalenonu
- Stanovenie sumy Fumonizínov
- Stanovenie T-2, HT-2 toxínu
- Stanovenie Aflatoxínu M1
- Stanovenie patulínu
Stanovenie aditívnych látok v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a v nápojoch
- Stanovenie konzervačných látok – kyselina benzoová, kyselina sorbová, parabény
- Stanovenie syntetických farbív
- Stanovenie kofeínu
- Stanovenie chinínu
- Stanovenie syntetických sladidiel – aspartám, cyklamát, sacharín, acesulfám K, neohesperidín
- Stanovenie dusitanov a dusičnanov v zelenine, ovocí a v detskej výžive
Stanovenie vybraných liečív v potravinách živočíšneho pôvodu
- Stanovenie benzylpenicilínu, ampicillinu, amoxicillinu
Chemickotoxikologické vyšetrenia
- chemickotoxikologické vyšetrovanie príčin intoxikácií u rôznych druhov zvierat, chemické analýzy veterinárnej toxikológie
- stanovenie pH v biologickom materiáli
- stanovenie prítomnosti látok inhibujúcich cholínesterázu (organofosfáty, karbamáty, moridlá osív)
- stanovenie prítomnosti látok typu kumarínov
- stanovenie chloridu sodného (NaCl)
- dôkaz prítomnosti alkaloidov jedovatých rastlín
- dôkaz prítomnosti nitrolátok
- stanovenie amoniakálneho dusíka, celkovej acidity, kyseliny mliečnej
- stanovenie dusitanov a dusičnanov
Kvantitatívne stanovenie vybraných fyzikálno-chemických parametrov vo vzorkách vôd – pitná, povrchová, odpadová, napájacia
- reakcia vody - pH
- dusitany, dusičnany
- amónne ióny
- voľný chlór
- absorbancia pri 254 nm
- chemická spotreba kyslíka manganistanom
- chloridy
- sírany
- vodivosť
Kontakty
Vedúca oddelenia: Ing. Vojsová Yveta
Tel.: +421 2 38108 260
Fax: +421 2 654 23 525
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca ved.oddelenia: Ing. Martinkovičová L.
Tel.: +421 2 38108 263
Fax: +421 654 23 525
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie fyzikálno-chemických analýz
Toto oddelenie zahŕňa:
Laboratórium fyzikálno-chemických analýz
- zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu,
- zabezpečuje predpísanú agendu, prenos informácií a vypracovanie odborných správ a posudkov
- spolupracuje s orgánmi potravinového dozoru pri riešení problémov týkajúcich sa zdravotnej bezchybnosti potravín a kontroly kvalitatívnych ukazovateľov a ukazovateľov výživovej hodnoty
- spolupracuje s orgánmi Ministerstva pôdohospodárstva a výživy – Inspektou, Poľnohospodárskou platobnou agentúrou
- sleduje vedecko-technický rozvoj a získané poznatky uplatňuje v laboratórnej praxi
- zabezpečuje senzorické a základné analytické vyšetrenia poľnohospodárskych surovín - obilovín, výrobkov z obilovín, olejnín , strukovín , čerstvého ovocia a zeleniny, korenín, kávy, čajov, húb, orechov, škrupinového ovocia a sušeného ovocia v celom rozsahu Potravinového kódexu SR a technických noriem
- ďalej zabezpečuje senzorické a analytické vyšetrenia potravinárskych výrobkov pekárskych, trvanlivého pečiva, vína, alkoholických a nealkoholických nápojov, rastlinných tukov a olejov, cukroviniek, kakaa a čokolád, sladidiel, droždia, soli, a spracovaných výrobkov z ovocia a zeleniny v celom rozsahu Potravinového kódexu SR a technických noriem
- oddelenie vypracováva návrhy a kontrolu správnosti značenia výrobkov
Laboratórium tabaku a tabakových výrobkov
Zabezpečuje analýzu tabaku a tabakových výrobkov v zmysle zákona č. 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov a v zmysle Potravinového kódexu SR, dvadsiatej deviatej hlavy, tretej časti – tabakové výrobky, ktorá sa vzťahuje na výrobu, dovoz a označovanie tabakových výrobkov. Laboratórium v zmysle citovaných predpisov a v zmysle deklarácie na obale analyzuje škodlivé látky a to konkrétne obsah nikotínu, dechtu a oxidu uhoľnatého.
Laboratórium hygieny krmív a výživy hospodárskych zvierat
Laboratórium hygieny krmív a výživy hospodárskych zvierat vykonáva vyšetrovanie krmív na zdravotnú neškodnosť a na niektoré ukazovatele výživnej hodnoty. Krmivá na vyšetrenie je potrebné zaslať so žiadankou (objednávkou), v ktorej musí byť uvedený dôvod (resp. druh) požadovaného vyšetrenia.
Zmyslové posúdenie krmív
- Predbežné zmyslové posúdenie: zisťujeme zjavné odchýlky od charakteristických vlastností príslušného krmiva - zvýšenú vlhkosť, zaplesnenie, zaparenie, cudzie prímesi, zmeny vo farbe, pachu a pod.
- Vlastné zmyslové posúdenie: farba, pach, štruktúra a konzistencia. Pri tomto hodnotení môžeme zároveň určiť cudzie prímesi, živočíšnych škodcov a pod.
- Makroskopický rozbor: jedná sa o kvalitatívnu identifikáciu jednotlivých komponentov v kŕmnych zmesiach. Pri tomto vyšetrení môžeme určiť aj prítomnosť semien niektorých druhov jedovatých rastlín a burín, živočíšnych škodcov, prímesí, nečistôt a pod.
- Botanický rozbor: u objemových krmív je zameraný len na zistenie prítomnosti jedovatých rastlín, ich častí ako aj ich semien.
Mikroskopické vyšetrenie
- zisťovanie zložiek živočíšneho pôvodu, ktoré sú definované ako produkty zo spracovania tiel a častí tiel cicavcov, hydiny a rýb v krmive, v rámci koordinovaného inšpekčného programu v oblasti výživy zvierat
Mikrobiologické vyšetrenie
- Kvalitatívne vyšetrenie: je zamerané predovšetkým na zistenie salmonel, ale aj iných druhov baktérií podľa požiadaviek.
- Kvantitatívne vyšetrenie: je zamerané na celkový počet baktérií v krmivách, ako aj požadovaných počtov jednotlivých druhov baktérií.
Mykologické vyšetrenie
- Kvalitatívne vyšetrenie: je zamerané na zistenie jednotlivých rodov a druhov plesní
- Kvantitatívne vyšetrenie: zisťuje počty spór jednotlivých druhov plesní
Chemické vyšetrenie:
- Je zamerané predovšetkým na zdravotnú neškodnosť, ale v indikovaných prípadoch aj na niektoré ukazovatele výživnej hodnoty
Kvalitatívne vyšetrenie
- Rozkladné produkty tukov: kvantitatívne ukazovatele (číslo kyslosti tukov, stanovenie peroxidov), kvalitatívne ukazovatele (dôkaz aldehydov podľa Fellenberga, dôkaz peroxidov podľa Bulířa a dôkaz epihidrinaldehydu podľa Kreisa.
- Rozkladné produkty bielkovín: obsah voľného amoniaku, formolová titrácia
- Rozkladné produkty sacharidov: kyslosť voľného výluhu, celková kyslosť voľného výluhu
Kvantitatívne vyšetrenia týkajúce sa hodnotenia zdravotnej neškodnosti a výživovej hodnoty
Kontakty
Vedúca oddelenia: Ing. Jarmila Budajová
Tel.: + 421 2 38108 265
Fax: 421 2 654 27 461
Mobil: + 421 905 782 085
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca vedúcej oddelenia: Ing. Jana Minárová
Tel.: + 421 2 38108 241
Fax: + 421 2 654 27 461
Oddelenie chromatografie
Na oddelení sa vykonávajú nasledovné analýzy:
- analýza rezíduí pesticídov v požívatinách rastlinného pôvodu ( v súčasnosti vyšetrujeme vzorky na prítomnosť 130 rezíduí pesticídov)
- analýza patulínu v rastlinných matriciach, prevažne na báze jablka
- analýza konzervačných látok ortofenylfenolu a difenylu v citrusových plodoch
- analýza liehovín na rozlíšenie pôvodu použitého liehu (syntetický vs poľnohospodársky)
- analýza na kontrolu falšovania medu
- analýza piva a sladu na obsah N-nitrózoamínov
Kontakty
Vedúca oddelenia: RNDr. Jarmila Ďurčanská
Tel.: +421 2 38108 255
Mobil: + 421 905 899 567
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.