Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Činnosť oddelenia chémie potravín a toxikológie
Vykonáva fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho pôvodu a surovín určených na výrobu potravín. Fyzikálno-chemické skúšanie potravín podľa STN, EN a ISO noriem:
- stanovenie množstva chloridu sodného, tuku, vody, sušiny, beztukovej sušiny, dusitanov, dusičnanov, hydroxyprolínu, kolagénu, popola, množstva mäsa, voľných mastných kyselín, peroxidového čísla, celkových bielkovín, titračnej kyslosti potravín, pH, hmotnosti a hmotnostného podielu zložiek, aktivity vody, množstvo cudzej vody v hydine, čistých svalových bielkovín, hydroxymetylfurfuralu, diastázy, vodivosti v mede, dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom, stanovenie nutričnej a energetickej hodnoty (tuk, nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bielkoviny a soľ) vzmysle Nariadenia Európského parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25.10.2011
- stanovenie alergénov v potravinách ELISA metódami – sójový alergén, vaječný, mliečny, arašídový alergén a alergén lieskových orechov
Fyzikálno-chemické analýzy pitných, povrchových a odpadových vôd:
- stanovenie pH, oxidovateľnosti, voľného chlóru, amónnych iónov, vodivosti, tvrdosti vody
Toxikologické vyšetrenia v živočíšnych tkanivách uhynutých zvierat:
- stanovenie bežných anorganických iónov, chloridu sodného
Biochemické vyšetrenia krvi zvierat:
- stanovenie vápnika, fosforu, horčíka, glukózy, močoviny, celkových bielkovín, AST, ALT v krvnom sére zvierat
Kontakt
Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Ing. Ingrid HajdukováTelefón: 055/63 301 94, kl. 210
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.