Odbor molekulárno-biologických analýz
Vykonáva skúšky potravín, ich zložiek a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu; krmív rastlinného a živočíšneho pôvodu; biologického a klinického materiálu molekulárno–biologickými metódami v úradných a súkromných vzorkách
Činnosť odboru molekulárno-biologických analýz
Metódy analýzy DNA
- klasická PCR
- Real-Time PCR
- RT-PCR (reverzná transkriptáza, sekvenovanie)
- sekvenovanie
Dôkaz pôvodcov ochorení zvierat
1, - Včely:
Pôvodcovia vírusových ochorení
- DWV - Deforming Wing Virus - Vírus deformujúci krídla včiel
- SBV - Sacbrood Virus - Vírus spôsobujúci vreckovitosť včelieho plodu
- CBPV - Chronic Bee Paralysis Virus - Vírus chronickej paralýzy včiel
- ABPV - Acute Bee Paralysis Virus - Vírus akútnej paralýzy včiel
- KBV - Kashmir Bee Virus
- BQCV - Black Queen Cell Virus - Vírus spôsobujúci černenie materských buniek
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení
- Melissococcus plutonius (Melissococcus pluton) - hniloba včelieho plodu (European Foulbrood of Honeybee Larvae)
- Paenibacillus larvae - mor včelieho plodu (American Foulbrood of Honeybee Larvae)
Pôvodcovia parazitárnych ochorení
- Rozlíšenie Nosema ceranae od Nosema apis
2, - Ryby
Pôvodcovia vírusových ochorení
- KHV - Koi Herpes Virus
- SVCV - Spring Viremia of Carp Virus - Vírus jarnej virémie kaprov
- VHSV - Viral Hemorrhagic Septicemia Virus - Vírus hemoragickej septikémie
- IHNV - Infectious Hematopoietic Necrosis Virus - Vírus infekčnej hematopoetickej nekrózy
- IPNV - Infectious Pancreatic Necrosis Virus - Vírus infekčnej pankreatickej nekrózy
3, - Ostatné živočíchy
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení, infekcií, intoxikácií
- Mycoplasma spp. (M. synoviae, M. gallisepticum, M. bovis, M. hyopneumoniae)
- Coxiella burnetii
- Brachyspira spp. (B. hyodysenteriae, B. pilosicoli, B. innocens/B. intermedia)
- Actinobacillus pleuropneumoniae
- Lawsonia intracellularis
- Clostridium spp. (C. perfringens, C. botulinum) vrátane ich toxínov
Dôkaz patogénov a pôvodcov zoonóz:
Pôvodcovia vírusových ochorení
- Norovírus
- Vírus hepatitídy typu A
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení
- E.coli vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
- Campylobacter spp.
- Salmonella spp.
- Staphylococcus spp. vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
- Listeria monocytogenes
- Yersinia spp.
- Vibrio parahaemolyticus vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
Určenie pohlavia
- určenie pohlavia u exotického vtáctva
- rozlíšenie hovädzieho mäsa podľa pohlavia
Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách
Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách - detekcia špecifických sekvencií DNA:
- vybraných druhov živočíchov (ovca, kôň, ošípaná, koza, hovädzí dobytok, hydina, myš, potkan)
- obilnín obsahujúcich glutén (pšenica, jačmeň, raž) v potravinách
- alergénov napr. zeler, arašidové oriešky, lieskové oriešky a pod.
Detekcia a identifikácia GMO v potravinách, krmivách a environmentálnych vzorkách
- skríningová PCR (35S poromótor, NOS terminátor, nptII)
- kvalitatívna PCR a Real-Time PCR (dôkaz prítomnosti genetických modifikácií pre sóju, kukuricu, papáju, repku, paradajky, ryžu)
- kvantitatívna Real-Time PCR (stanovenie množstva genetickej modifikácie pre sóju, kukuricu)
Zisťovanie genetickej vnímavosti oviec na scrapie
- analýza PrP génu sekvenačnou metódou