Oddelenie komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Oddelenie zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu. Pracovisko je autorizované MPRV na vykonávanie chemických analýz vína v rámci certifikácie v zmysle zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve.

Činnosť oddelenia komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Senzorické skúšanie

Označovanie

Rastlinné tuky a oleje - kyslosť, peroxidové číslo , tuk , nerozpoznané nečistoty , voda

Dehydrované potraviny, bujóny, ochucovadlá - NaCl, dusík, tuk

Termosterilizované pokrmy, mrazené a hotové jedlá – voda , tuk, podiely , NaCl

Ocot, horčica a iné chuťové prípravky – kyslosť, sušina, tuk, popol, cukry, NaCl, SO2

Droždie - kvasná aktivita, sušina, dusík

Jedlé obilie - vlhkosť, objem, hmotnosť, bielkoviny, číslo poklesu , klíčivosť, hmotnosť tisíc zŕn, mechanický rozbor a škodci

Ryža - vlhkosť, mechanický rozbor

Múka - vlhkosť, mechanický rozbor, popol, mokrý lepok

Cestoviny- vlhkosť, titrov. kyseliny, počet očiek, piesok v sušine

Pekárenské výrobky – NaCl

Olejniny - vlhkosť, mechanický rozbor

Strukoviny - vlhkosť

Citrusové plody - šťavnatosť

Ovocie a zelenina, zemiaky a výrobky z nich - dusičnany, vlhkosť, kyslosť, piesok, prímesi, ph, refrakcia, podiely, SO2

Huby - sušené nečistoty, poškodenie plátkov, vlhkosť, konzerva, pevný podiel

Koreniny - eterické oleje, piperín, kapsaicín, popol, vlhkosť, NaCl

Nealkonápoje - refrakcie, vitamín C, CO2

Pivo - alkohol, extrakt v pôvodnej mladine , farba

Liehoviny - alkohol , suchý extrakt , cukor

Víno, ovocné víno, medovina - alkohol, prchavé a titrovateľné kyseliny, kyslosť, bezcukorný celkový extrakt, cukor, CO2, voľný SO2 a celkový SO2 kyselina vinná, hustota

Kakao - tuk / kakaové maslo v sušine / , vlhkosť

Káva, kávoviny, čaj - vodný extrakt v suš., vlhkosť, popol, piesok, vitamín C

Škrob - SO2

Cukor - polarizácia, invertný cukor, vlhkosť, popol, farba

Čokoláda, cukrovinky - % čokolády, prísady, tuk

Suché a škrupinové plody, kokos - mechanický rozbor, tuk, popol, NaCl, vlhkosť

Minerálne vody - NO2, NO3, SO4, CL-