Oddelenie komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
Oddelenie zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu. Pracovisko je autorizované MPRV na vykonávanie chemických analýz vína v rámci certifikácie v zmysle zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve.
Činnosť oddelenia komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
Senzorické skúšanie
Označovanie
Rastlinné tuky a oleje - kyslosť, peroxidové číslo , tuk , nerozpoznané nečistoty , voda
Dehydrované potraviny, bujóny, ochucovadlá - NaCl, dusík, tuk
Termosterilizované pokrmy, mrazené a hotové jedlá – voda , tuk, podiely , NaCl
Ocot, horčica a iné chuťové prípravky – kyslosť, sušina, tuk, popol, cukry, NaCl, SO2
Droždie - kvasná aktivita, sušina, dusík
Jedlé obilie - vlhkosť, objem, hmotnosť, bielkoviny, číslo poklesu , klíčivosť, hmotnosť tisíc zŕn, mechanický rozbor a škodci
Ryža - vlhkosť, mechanický rozbor
Múka - vlhkosť, mechanický rozbor, popol, mokrý lepok
Cestoviny- vlhkosť, titrov. kyseliny, počet očiek, piesok v sušine
Pekárenské výrobky – NaCl
Olejniny - vlhkosť, mechanický rozbor
Strukoviny - vlhkosť
Citrusové plody - šťavnatosť
Ovocie a zelenina, zemiaky a výrobky z nich - dusičnany, vlhkosť, kyslosť, piesok, prímesi, ph, refrakcia, podiely, SO2
Huby - sušené nečistoty, poškodenie plátkov, vlhkosť, konzerva, pevný podiel
Koreniny - eterické oleje, piperín, kapsaicín, popol, vlhkosť, NaCl
Nealkonápoje - refrakcie, vitamín C, CO2
Pivo - alkohol, extrakt v pôvodnej mladine , farba
Liehoviny - alkohol , suchý extrakt , cukor
Víno, ovocné víno, medovina - alkohol, prchavé a titrovateľné kyseliny, kyslosť, bezcukorný celkový extrakt, cukor, CO2, voľný SO2 a celkový SO2 kyselina vinná, hustota
Kakao - tuk / kakaové maslo v sušine / , vlhkosť
Káva, kávoviny, čaj - vodný extrakt v suš., vlhkosť, popol, piesok, vitamín C
Škrob - SO2
Cukor - polarizácia, invertný cukor, vlhkosť, popol, farba
Čokoláda, cukrovinky - % čokolády, prísady, tuk
Suché a škrupinové plody, kokos - mechanický rozbor, tuk, popol, NaCl, vlhkosť
Minerálne vody - NO2, NO3, SO4, CL-