Odbor hygienických disciplín
Odbor hygienických disciplín sa zameriava na vyšetrovanie a skúšanie potravín a surovín živočíšneho a rastlinného pôvodu, ako aj krmív a kŕmnych komponentov a vôd na zdravotnú bezchybnosť.
Poslanie odboru a hlavná náplň činnosti:
- vykonáva skúšky a zabezpečuje výkon diagnostickej činnosti za účelom zisťovania pôvodcov a príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín, surovín živočíšneho a rastlinného pôvodu, krmív a vôd používaných v potravinárstve a poľnohospodárstve.
- zabezpečuje výkon diagnostickej činností za účelom zisťovania príčin otráv hospodárskych i spoločenských zvierat.
- zabezpečuje predpísanú agendu, prenos informácií a vypracovanie odborných správ a posudkov
- spolupracuje s orgánmi potravinového dozoru pri riešení problémov týkajúcich sa zdravotnej bezchybnosti potravín
- spolupracuje s orgánmi veterinárneho dozoru pri riešení problémov týkajúcich sa zdravotnej bezchybnosti krmív
- sleduje vedecko-technický rozvoj a získané poznatky uplatňuje vo zverenom odbor
Odbor hygienických disciplín
Oddelenie potravinárskej a špeciálnej mikrobiológie
Oddelenie detekcie cudzorodých látok
Oddelenie chromatografie
Oddelenie chémie a toxikológie
Oddelenie fyzikálno-chemických analýz
Referenčné laboratórium environmentálnej rádioaktivity
Národné referenčné laboratórium pre mlieko a mliečne výrobky