Oddelenie chémie potravín

Činnost oddelenia chémie potravín

Laboratórium chémie potravín

  • vykonáva komplexné fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • fyzikálno-chemické analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
  • analýzy potrebné pre export a import potravín a surovín
  • analýzy podľa požiadaviek zákazníka
  • poradenskú a konzultačnú činnosť v oblasti vyvíjania nových potravinárskych výrobkov

Laboratórium mikrobiologických a rádioimunologických metód vyšetrovania rezíduí inhibičných látok

  • vykonáva vyšetrenia rezíduí inhibičných látok (RIL) screeningovými metódami DELVOtest, PREMItest,mikrobiologickou platňovou metódou STAR v týchto matriciach: živočíšne tkanivá (HD,ošípané,hydina), ryby, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, med, kŕmne zmesi, moč hospodárskych zvierat.

V prípade pozitivního nálezu IL : skupinová identifikácia IL a špecifikácia metódou ELFO.

Oddelenie chémie potravín
Oddelenie chémie potravín
Oddelenie chémie potravín
Oddelenie chémie potravín

Fyzikálno-chemické skúšanie potravín

Laboratórium vykonáva skúšky podľa EN, STN ISO noriem v súlade s požiadavkami na kvalitu potravinových komodít podľa Potravinového kódexu SR.

  • stanovenie množstva chloridu sodného - jedlej soli
  • stanovenie množstva dusitanov
  • stanovenie množstva dusičnanov
  • stanovenie množstva sušiny
  • stanovenie množstva vody
  • stanovenie množstva tuku
  • stanovenie tuku v sušine
  • stanovenie množstva škrobu
  • stanovenie peroxidového čísla
  • stanovenie čísla kyslosti tuku
  • stanovenie voľných mastných kyselín
  • stanovenie indexu rozpustnosti
  • stanovenie množstva mechanických nečistôt
  • stanovenie množstva voľných dusíkatých látok
  • stanovenie množstva oxidu siričitého
  • stanovenie titračnej kyslosti potravín
  • stanovenie pH
  • stanovenie hmotnostného podielu zložiek
  • stanovenie tepelnej opracovanosti výrobkov
  • dôkaz pasterizácie
  • stanovenie množstva epihydrín aldehydu
  • dôkaz prítomnosti fosfatázy
  • dôkaz pasterizácie: stanovenie fosfatázovej a peroxidázovej aktivity
  • stanovenie aktivity vody - aw
  • stanovenie množstva cudzej vody / odkvapkávaním, chemicky
  • stanovenie množstva mäsa v mäsových výrobokoch a konzervách
  • stanovenie bielkovín
  • stanovenie čistých svalových bielkovín
  • stanovenie popola
  • stanovenie hydroxyprolínu
  • stanovenie hydroxymetylfurfuralu
  • stanovenie diastatickej aktivity podľa Schadeho
  • stanovenie kyslosti v mede
  • stanovenie vo vode nerozpustných pevných látok
  • dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom
  • dôkaz stafylokokového enterotoxínu (reverznou pasívnou latexovou aglutináciou,metódou VIDA,ELISA metódou)
  • stanovenie nutričnej hodnoty-energetická hodnota(sacharidy,tuk,bielkoviny)

Kontakt

Oddelenie chémie potravín - vedúci oddelenia
Ing. Dana Matisová, telefón: 043/5837138