Oddelenie hygieny potravín
Činnosť oddelenia hygieny potravín je zameraná na vyšetrovanie všetkých druhov potravín, polotovarov a potravinárskych surovín, vrátane vzoriek jatočných zvierat, sterov so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie.
Oddelenie vykonáva:
- komplexné senzorické analýzy komodít živočíšneho pôvodu
- komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso, mäsové polotovary ,mechanicky separované mäso, Nariadením komisie (ES) č.1441/2007 a podľa Výnosu MPRV SR a MZ SR zo 6.februára 2006 č.06267/2006-SL (Potravinový Kódex)
- vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
- vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
- analýzy podľa požiadaviek zákazníka
Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:
- stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
- stanovenie počtu Enterobacteriaceae
- stanovenie počtu Escherichia coli
- stanovenie počtu koliformných baktérií
- stanovenie počtu kvasiniek a plesní
- dôkaz prítomnosti Salmonella spp
- stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
- stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
- stanovenie počtu Bacillus cereus
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
- stanovenie počtu Enterokokov
- stanovenie počtu Leuconostoc mesenteroides
- stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
- stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes a Listeria spp.
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Campylobacter spp.
- stery z tiel jatočných zvierat: stanovenie Salmonella spp, celkový počet mikroorganizmov a Enterobacteriaceae (deštruktívna metóda)
- stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch, prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou a kontrola účinnosti dezinfekcie
- stanovenie reziduí inhibičných látok (RIL) – STAR, PREMITEST, MILCHTEST MT 50
Kontakt
Oddelenie hygieny potravín
MVDr. Danka SaladiováTelefón: 055/63 301 94, kl. 216
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.