Oddelenie komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
Oddelenie zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu. Pracovisko je autorizované MPRV na vykonávanie chemických analýz vína v rámci certifikácie v zmysle zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve.
Činnosť oddelenia komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
Senzorické skúšanie
Označovanie
Rastlinné tuky a oleje - kyslosť, peroxidové číslo , tuk , nerozpoznané nečistoty , voda
Dehydrované potraviny, bujóny, ochucovadlá - NaCl, dusík, tuk
Termosterilizované pokrmy, mrazené a hotové jedlá – voda , tuk, podiely , NaCl
Ocot, horčica a iné chuťové prípravky – kyslosť, sušina, tuk, popol, cukry, NaCl, SO2
Droždie - kvasná aktivita, sušina, dusík
Jedlé obilie - vlhkosť, objem, hmotnosť, bielkoviny, číslo poklesu , klíčivosť, hmotnosť tisíc zŕn, mechanický rozbor a škodci
Ryža - vlhkosť, mechanický rozbor
Múka - vlhkosť, mechanický rozbor, popol, mokrý lepok
Cestoviny- vlhkosť, titrov. kyseliny, počet očiek, piesok v sušine
Pekárenské výrobky – NaCl
Olejniny - vlhkosť, mechanický rozbor
Strukoviny - vlhkosť
Citrusové plody - šťavnatosť
Ovocie a zelenina, zemiaky a výrobky z nich - dusičnany, vlhkosť, kyslosť, piesok, prímesi, ph, refrakcia, podiely, SO2
Huby - sušené nečistoty, poškodenie plátkov, vlhkosť, konzerva, pevný podiel
Koreniny - eterické oleje, piperín, kapsaicín, popol, vlhkosť, NaCl
Nealkonápoje - refrakcie, vitamín C, CO2
Pivo - alkohol, extrakt v pôvodnej mladine , farba
Liehoviny - alkohol , suchý extrakt , cukor
Víno, ovocné víno, medovina - alkohol, prchavé a titrovateľné kyseliny, kyslosť, bezcukorný celkový extrakt, cukor, CO2, voľný SO2 a celkový SO2 kyselina vinná, hustota
Kakao - tuk / kakaové maslo v sušine / , vlhkosť
Káva, kávoviny, čaj - vodný extrakt v suš., vlhkosť, popol, piesok, vitamín C
Škrob - SO2
Cukor - polarizácia, invertný cukor, vlhkosť, popol, farba
Čokoláda, cukrovinky - % čokolády, prísady, tuk
Suché a škrupinové plody, kokos - mechanický rozbor, tuk, popol, NaCl, vlhkosť
Minerálne vody - NO2, NO3, SO4, CL-
Odbor komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Činnosť oddelenia chémie potravín a toxikológie
Vykonáva fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho pôvodu a surovín určených na výrobu potravín. Fyzikálno-chemické skúšanie potravín podľa STN, EN a ISO noriem:
- stanovenie množstva chloridu sodného, tuku, vody, sušiny, beztukovej sušiny, dusitanov, dusičnanov, hydroxyprolínu, kolagénu, popola, množstva mäsa, voľných mastných kyselín, peroxidového čísla, celkových bielkovín, titračnej kyslosti potravín, pH, hmotnosti a hmotnostného podielu zložiek, aktivity vody, množstvo cudzej vody v hydine, čistých svalových bielkovín, hydroxymetylfurfuralu, diastázy, vodivosti v mede, dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom, stanovenie nutričnej a energetickej hodnoty (tuk, nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, cukry, bielkoviny a soľ) vzmysle Nariadenia Európského parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25.10.2011
- stanovenie alergénov v potravinách ELISA metódami – sójový alergén, vaječný, mliečny, arašídový alergén a alergén lieskových orechov
Fyzikálno-chemické analýzy pitných, povrchových a odpadových vôd:
- stanovenie pH, oxidovateľnosti, voľného chlóru, amónnych iónov, vodivosti, tvrdosti vody
Toxikologické vyšetrenia v živočíšnych tkanivách uhynutých zvierat:
- stanovenie bežných anorganických iónov, chloridu sodného
Biochemické vyšetrenia krvi zvierat:
- stanovenie vápnika, fosforu, horčíka, glukózy, močoviny, celkových bielkovín, AST, ALT v krvnom sére zvierat
Kontakt
Oddelenie chémie potravín a toxikológie
Ing. Ingrid HajdukováTelefón: 055/63 301 94, kl. 210
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie cudzorodých látok
Oddelenie zabezpečuje laboratórnu činnosť podľa požiadaviek ŠVPS SR a príslušných RVPS Vykonáva analýzy potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, krmív, analýzy vôd v úradných a súkromných vzorkách.
Na oddelení sú Národné referenčné laboratóriá (NRL), ktoré zabezpečujú činnosť nielen v rámci svojej spádovej oblasti, a to: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3c: chemické prvky v potravinách živočíšneho pôvodu a krmivách, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3d: mykotoxíny, NRL pre kontrolu skupiny B3a: PCB, ale aj v rámci celoslovenskej pôsobnosti: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny A2: tyreostatiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2a: antihelmintiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2b: antikokcidiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2d: sedatíva.
Činnosť a členenie oddelenia
a. laboratórium kvapalinovej chromatografie:
- stanovenie polyaromatických uhľovodíkov
- stanovenie cukrov(fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza, laktito, manitol, sorbitol, xylitol)
- stanovenie antioxidantov
- stanovenie mykotoxínov v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a krmivách
- aflatoxín B1, B2, G1, G2, M1
- ochratoxín A
- deoxynivalenol
- zearalenon
- stanovenie sumy fumonizínov
- T-2, HT-2 toxín
- patulín
- nivalenol
- stanovenie konzervačných látok (kyselina sorbová, kyselina benzoová, parabény)
- stanovenie syntetických farbív
- stanovenie kofeínu
- stanovenie chinínu
- stanovenie syntetických sladidiel (sacharin, acesulfam K, aspartam, kyselina cyklámová, neohesperidín)
- stanovenie syntetických farbív
- stanovenie histamínu
- stanovenie sulfónamidov
- stanovenie antihelmintík (benzimidazoly: fenbendazol, levamizol, oxfendazol, albendazol, tiabendazol, triclabendazol, mebendazol, rafoxanid, avermektíny: eprinomektin, abamektin, moxidektín, doramektín, ivermektín, emamektín)
- stanovenie kokcidiostatík (monenzín, salinomycín, maduramicín, semduramicín, lasalocid, narazín, dekochinát, diklazuril, robenidín, nikarbazín, halofuginón, toltrazuril)
- stanovenie sedatív (xylazín, carazolol, azaperon, acepromazín, propionylpromazín)
b. laboratórium plynovej chromatografie:
- stanovenie kongenerov polychlorovaných bifenylov
- stanovenie rezíduí chlorovaných uhľovodíkov
- stanovenie rezíduí organofosfátov
- stanovenie metanolu v liehovinách
- stanovenie prchavých látok( aldehydy, estery, suma vyšších alkoholov) v liehovinách
- stanovenie mastných kyselín (mononenasýtené mastné kyseliny: palmito-olejová, eruková, olejová, nasýtené mastné kyseliny: palmitová, stearová, polynenasýtené mastné kyseliny: linolová, linolénová, suma nasýtených mastných kyselín)
- stanovenie metylortute
- stanovenie tyreostatík
c. laboratórium stanovenia chemických prvkov:
- stanovenie chemických prvkov metódou ICP-MS
- stanovenie ortuti AMA-254
d. iné:
- stanovenie chloramfenikolu metódou ELISA
- stanovenie alergénu- glutén - metódou ELISA
- stanovenie dusičnanov a dusitanov vo vodách
Kontakt
Oddelenie cudzorodých látok
RNDr. Kvetoslava KutschyováTelefón: 055/63 392 93
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie hygieny potravín
Činnosť oddelenia hygieny potravín je zameraná na vyšetrovanie všetkých druhov potravín, polotovarov a potravinárskych surovín, vrátane vzoriek jatočných zvierat, sterov so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie.
Oddelenie vykonáva:
- komplexné senzorické analýzy komodít živočíšneho pôvodu
- komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso, mäsové polotovary ,mechanicky separované mäso, Nariadením komisie (ES) č.1441/2007 a podľa Výnosu MPRV SR a MZ SR zo 6.februára 2006 č.06267/2006-SL (Potravinový Kódex)
- vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
- vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
- analýzy podľa požiadaviek zákazníka
Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:
- stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
- stanovenie počtu Enterobacteriaceae
- stanovenie počtu Escherichia coli
- stanovenie počtu koliformných baktérií
- stanovenie počtu kvasiniek a plesní
- dôkaz prítomnosti Salmonella spp
- stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
- stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
- stanovenie počtu Bacillus cereus
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
- stanovenie počtu Enterokokov
- stanovenie počtu Leuconostoc mesenteroides
- stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
- stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes a Listeria spp.
- stanovenie počtu a dôkaz prítomnosti Campylobacter spp.
- stery z tiel jatočných zvierat: stanovenie Salmonella spp, celkový počet mikroorganizmov a Enterobacteriaceae (deštruktívna metóda)
- stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch, prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou a kontrola účinnosti dezinfekcie
- stanovenie reziduí inhibičných látok (RIL) – STAR, PREMITEST, MILCHTEST MT 50
Kontakt
Oddelenie hygieny potravín
MVDr. Danka SaladiováTelefón: 055/63 301 94, kl. 216
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.