Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ
Odbory a oddelenia VPÚ Dolný Kubín
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Odbor bakterológie
Odbor chémie
- Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie
- Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie
- Oddelenie chémie potravín
- Oddelenie výživy hospodárskych zvierat
- Oddelenie kvapalinovej chromatografie
- Oddelenie plynovej chromatografie
Odbor hygieny potravín
Odbor molekulárno-biologických analýz
Odbor zdravia zvierat
Oddelenie patologickej anatómie
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
Činnosť oddelenie patologickej anatómie
- pitva uhynutých zvierat a patologicko anatomické vyšetrenie doručeného sekčného materiálu (orgány a orgánové sústavy)
- histopatologické vyšetrenia tkanív, vrátane nádorových ochorení
- imunofluorescenčné vyšetrenie na dôkaz antigénu vírusu besnoty, vrátane v prípade expozície vykonáva biologický pokus v zmysle nariadenia OIE
- komplexná diagnostika príčin ochorenia a úhynov v spolupráci s ostatnými oddeleniami ústavu (bakteriológia, parazitológia, mykológia, virológia, serológie, chémia, biochémia, toxikológia)
- vyšetruje hospodárske, domáce a voľne žijúce zvieratá s následnou konzultačnou a poradenskou činnosťou. V prípade požiadavky zabezpečuje osobnú návštevu v predmetnom chove so zabezpečením odberu vzorky na ďalšie laboratórne šetrenie
- vypracuváva na základe požiadavky: odborné posudky, stanoviská a zabezpečuje vyhotovenie fotodokumentácie
- zabezpečuje v prípade voľných pracovných dní a sviatkov nepretržitú pohotovostnú službu
- koprologické vyšetrenie trusov všetkých zvierat (hospodárske, voľne žijúce)
- vyšetrenia kožných zoškrabov
- vyšetrenia na prítomnosť tkanivových parazitov
- taxonomické určenie parazita
- vyšetrenia parazitov včiel - nosematóza, varroáza, akarapidózu, malý úľový chrobák
- vyšetrenia na leptospirózu - MAL reakciou
- vyšetrenia na toxoplazmózu (koprologické, sérologické)
- parazitologická pitva
- vyšetrenia na svalovca tráviacou a kompresorickou metódou (podľa Nariadenia EK)
- vyšetrenia trichomonádovej nákazy hovädzieho dobytka a holubov
- vyšetrenie na kryptosporídie
- vyšetrenie močového sedimentu
Kontakt
Oddelenie patologickej anatómie - vedúci oddelenia
MVDr. Michaela Brincko-Červenská, telefón: 043/5837125Odbor molekulárno-biologických analýz
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
Vykonáva skúšky potravín, ich zložiek a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu; krmív rastlinného a živočíšneho pôvodu; biologického a klinického materiálu molekulárno–biologickými metódami v úradných a súkromných vzorkách
Činnosť odboru molekulárno-biologických analýz
Metódy analýzy DNA
- klasická PCR
- Real-Time PCR
- RT-PCR (reverzná transkriptáza, sekvenovanie)
- sekvenovanie
Dôkaz pôvodcov ochorení zvierat
1, - Včely:
Pôvodcovia vírusových ochorení
- DWV - Deforming Wing Virus - Vírus deformujúci krídla včiel
- SBV - Sacbrood Virus - Vírus spôsobujúci vreckovitosť včelieho plodu
- CBPV - Chronic Bee Paralysis Virus - Vírus chronickej paralýzy včiel
- ABPV - Acute Bee Paralysis Virus - Vírus akútnej paralýzy včiel
- KBV - Kashmir Bee Virus
- BQCV - Black Queen Cell Virus - Vírus spôsobujúci černenie materských buniek
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení
- Melissococcus plutonius (Melissococcus pluton) - hniloba včelieho plodu (European Foulbrood of Honeybee Larvae)
- Paenibacillus larvae - mor včelieho plodu (American Foulbrood of Honeybee Larvae)
Pôvodcovia parazitárnych ochorení
- Rozlíšenie Nosema ceranae od Nosema apis
2, - Ryby
Pôvodcovia vírusových ochorení
- KHV - Koi Herpes Virus
- SVCV - Spring Viremia of Carp Virus - Vírus jarnej virémie kaprov
- VHSV - Viral Hemorrhagic Septicemia Virus - Vírus hemoragickej septikémie
- IHNV - Infectious Hematopoietic Necrosis Virus - Vírus infekčnej hematopoetickej nekrózy
- IPNV - Infectious Pancreatic Necrosis Virus - Vírus infekčnej pankreatickej nekrózy
3, - Ostatné živočíchy
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení, infekcií, intoxikácií
- Mycoplasma spp. (M. synoviae, M. gallisepticum, M. bovis, M. hyopneumoniae)
- Coxiella burnetii
- Brachyspira spp. (B. hyodysenteriae, B. pilosicoli, B. innocens/B. intermedia)
- Actinobacillus pleuropneumoniae
- Lawsonia intracellularis
- Clostridium spp. (C. perfringens, C. botulinum) vrátane ich toxínov
Dôkaz patogénov a pôvodcov zoonóz:
Pôvodcovia vírusových ochorení
- Norovírus
- Vírus hepatitídy typu A
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení
- E.coli vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
- Campylobacter spp.
- Salmonella spp.
- Staphylococcus spp. vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
- Listeria monocytogenes
- Yersinia spp.
- Vibrio parahaemolyticus vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
Určenie pohlavia
- určenie pohlavia u exotického vtáctva
- rozlíšenie hovädzieho mäsa podľa pohlavia
Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách
Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách - detekcia špecifických sekvencií DNA:
- vybraných druhov živočíchov (ovca, kôň, ošípaná, koza, hovädzí dobytok, hydina, myš, potkan)
- obilnín obsahujúcich glutén (pšenica, jačmeň, raž) v potravinách
- alergénov napr. zeler, arašidové oriešky, lieskové oriešky a pod.
Detekcia a identifikácia GMO v potravinách, krmivách a environmentálnych vzorkách
- skríningová PCR (35S poromótor, NOS terminátor, nptII)
- kvalitatívna PCR a Real-Time PCR (dôkaz prítomnosti genetických modifikácií pre sóju, kukuricu, papáju, repku, paradajky, ryžu)
- kvantitatívna Real-Time PCR (stanovenie množstva genetickej modifikácie pre sóju, kukuricu)
Zisťovanie genetickej vnímavosti oviec na scrapie
- analýza PrP génu sekvenačnou metódou
Kontakty
Odbor molekulárno-biologických analýz - vedúci odboru
RNDr. Silvia Baleková, telefón: 043/5837153, fax: 043/5868207, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.Dôkaz pôvodcov ochorení zvierat
RNDr. Júlia Jurovčíková, telefón: 043/5837151Dôkaz patogénov a pôvodcov zoonóz:
RNDr. Júlia Jurovčíková, telefón: 043/5837151Určenie pohlavia
Mgr. Miriam Kantíková, telefón: 043/5837132Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách
RNDr. Silvia Baleková, telefón: 043/5837153Detekcia a identifikácia GMO v potravinách, krmivách a environmentálnych vzorkách
RNDr. Silvia Baleková, telefón: 043/5837153Zisťovanie genetickej vnímavosti oviec na scrapie
Mgr. Miriam Kantíková, telefón: 043/5837132Oddelenie hygieny potravín
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
Činnost oddelenia hygieny potravín
Oddelenie hygieny potravín najmodernejšími postupmi zabezpečuje v oblastiach hygieny potravín (senzorika, mikrobiológia, potravinárska chémia) a v ďalších súvisiacich disciplínach, s využitím moderného prístrojového vybavenia vyšetrovanie potravinárskych komodít so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie v prevádzkach a pomáhajú sa objasniť príčiny zistených závad z hľadiska hygienickej akosti živočíšnych produktov.
a potravinový ústav Bratislava
Oddelenie vykonáva:
- komplexné senzorické analýzy
- komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
- mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso,mäsové polotovary,mechanicky separované mäso a Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
- vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
- vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
- vyšetrovanie pôvodcov zoonóz na úrovni Národných referenčných laboratórií (Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Yersinia enterotolitica, Staphylococcus aureus a stafylokokový enterotoxín)
- analýzy potrebné pre export a import potravín a surovín
- analýzy podľa požiadaviek zákazníka
- poradenskú a konzultačnú činnosť v oblasti vyvíjania nových potravinárskych výrobkov vrátane označenia potravín podľa platnej legislatívy
Činnosť oddelenia zabezpečuje:
- laboratórium hygieny mäsa a mäsových výrobkov
- senzorické hodnotenie a posúdenie označenia výrobku
- mikrobiologické vyšetrovanie podľa požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- overenie zhody medzi skutočným a deklarovaným zložením (dôkaz druhových špecifických bielkovín využitím PCR metód a ELISA metód,stanovenie obsahu sóje,falšovanie a autentifikácia mäsových výrobkov,kontrola použitia GMO)
- posudzovanie nových technologií výroby mäsových polotovarov a mäsových výrobkov
- stanovenie rezíduí inhibičných látok
- laboratórium hygieny mlieka a mliečnych výrobkov
- senzorické hodnotenie a posúdenie označenia výrobku
- mikrobiologické vyšetrovanie podľa požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- overenie zhody medzi skutočným a deklarovaným zložením (dôkaz druhových špecifických bielkovín využitím PCR metód a ELISA metód,falšovanie a autentifikácia mlieka a mliečnych výrobkov)
- posudzovanie nových technologií výroby mliečnych výrobkov
- stanovenie rezíduí inhibičných látok
- laboratórium ostatných potravinárskych produktov (vrátane výrobkov rastlinného pôvodu)
- senzorické hodnotenie a posúdenie označenia výrobku
- mikrobiologické vyšetrovanie podľa požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
- overenie zhody medzi skutočným a deklarovaným zložením (dôkaz druhových špecifických bielkovín využitím PCR metód a ELISA metód,falšovanie a autentifikácia výrobkov, kontrola použitia GMO)
- posudzovanie nových technologií výroby ostatných potravinárskych produktov
- stanovenie rezíduí inhibičných látok (vajcia,med)
Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:
- stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
- stanovenie počtu koliformných baktérií
- stanovenie počtu kvasiniek a plesní
- dôkaz prítomnosti Salmonella spp
- stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
- stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
- stanovenie počtu mezofilných anaeróbnych spórotvorných mikroorganizmov
- stanovenie počtu Clostrídium perfringens
- stanovenie počtu Bacillus cereus
- stanovenie počtu β-d-glukuronidázopozitívnych Escherichia coli
- dôkaz prítomnosti Escherichia coli O 157(VTEC,verotoxín produkujúce E.coli)
- stanovenie počtu Enterobacteriaceae
- dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
- dôkaz pritomnosti Enterobacter sakazakii(dojčenská výživa)
- stanovenie počtu Enterokokov
- stanovenie počtu Lactobacillus sp.
- stanovenie počtu Leuconostoc sp.
- stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
- stanovenie počtu psychrofilných mikroorganizmov
- stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
- stanovenie počtu Listeria monocytogenes
- dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes
- dôkaz prítomnosti Vibrio parahaemolyticus
- dôkaz prítomnosti Campylobacter sp.
- dôkaz prítomnosti Yersinia enterolitica
- dôkaz prítomnosti Proteus sp.
- stanovenie počtu proteolytických mikróbov
- stanovenie počtu lipolytických mikróbov
- sulfitredukujúce klostrídie
- rýchle metódy na stanovenie patogénov Salmonella sp.,Listeria monocytogenes,Campylobacter sp.,E.coli O157 imunofluorescenčnou metódou VIDAS
- termostatová skúška
- jatočné zvieratá podľa požiadaviek Nariadenia Komisie(ES) č.1441/2007:deštruktívna metóda,Salmonella sp.-abrazívna metóda
- stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch,prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou
Kontakty
Oddelenie hygieny potravín - vedúca oddelenia
MVDr. Lenka Cabanová PhD., telefón: 043/5837164 e-mail, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie serológie a virológie
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
Činnosť oddelenia serológie a virológie:
- komplement - fixačný test
- rýchla sklíčková aglutinácia
- pomalá aglutinácia
- imunodifúzny test
- ELISA testy
- vírusneutralizačný test
- vyšetrenie krvného obrazu
- izolácia vírusu
- identifikácia vírusu
- infekčné ochorenia domácich zvierat:
- u psov: toxoplazmóza, leptospiróza, parvoviróza, lymská borelióza, adenovírus, koronavírus, psinka, brucelóza, ehrlichia canis, babesia canis, neospora canis, herpersvírus, rotavírus, chlamydióza
- u mačiek: leukémia mačiek (FeLV), vírusová imunodeficiencia mačiek (FIV), infekčná peritonitída a pleuritída mačiek (FIP), herpesvírus, chlamydióza
- hematologické vyšetrenia: hemoglobín, hematokrit, počty krviniek a trombocytov, leukogram, krvné parazity
- biochemické vyšetrenia z krvi: močovina, kreatinín, kys. močová, celkové bielkoviny, albumín, bilirubín, AST, ALT, GMT, cholesterol, P, Na, K, Ca, Mg, chloridy, T3, T4
- progesterónový test - nastavenie optimálnej doby pripúšťania u fien
NRL pre choroby rýb:
- parazitologické vyšetrenia
- bakteriologické vyšetrenia
- virologické vyšetrenia
- chemické vyšetrenia
- toxikologické vyšetrenia
Kontakt
Oddelenie serológie a virológie - vedúci oddelenia
MVDr. Miroslava Vankúšová, telefón: 043/5837 165, 130Odbor chémie
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
Vykonáva skúšky potravín, ich zložiek a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu; krmív rastlinného a živočíšneho pôvodu; pitných, povrchových a odpadových vôd; biologického a klinického materiálu chemickými a fyzikálno-chemickými metódami v úradných a súkromných vzorkách
Oddelenia odboru chémie
Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie
Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie
Oddelenie chémie potravín
Oddelenie výživy hospodárskych zvierat
Oddelenie kvapalinovej chromatografie
Oddelenie plynovej chromatografie
Kontakt
Odbor chémie, - vedúci odboru
Ing. Róbert Germuška PhD.telefón: 043/5837154
fax: 043/5868207
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Odbor zdravia zvierat
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
Vykonáva skúšky biologického a klinického materiálu sérologickými, virologickými, parazitologickými, patologicko-anatomickými metódami v úradných a súkromných vzorkách
Oddelenia odboru zdravia zvierat
Oddelenie patologickej anatómie
Oddelenie serológie a virológie
Kontakt
Odbor zdravia zvierat - vedúci odboru
MVDr. Peter Mydlotelefón: 043/5837125
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ďalšie články...
- Oddelenie plynovej chromatografie
- Oddelenie kvapalinovej chromatografie
- Oddelenie krmív
- Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie
- Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie
- Oddelenie skríningových metód
- Oddelenie chémie potravín
- Odbor bakterológie
- Oddelenie všeobecnej bakteriológie
- Odbor hygieny potravín