Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ

Oddelenie patologickej anatómie

Činnosť oddelenie patologickej anatómie

  • pitva uhynutých zvierat a patologicko anatomické vyšetrenie doručeného sekčného materiálu (orgány a orgánové sústavy)
  • histopatologické vyšetrenia tkanív, vrátane nádorových ochorení
  • imunofluorescenčné vyšetrenie na dôkaz antigénu vírusu besnoty, vrátane v prípade expozície vykonáva biologický pokus v zmysle nariadenia OIE
  • komplexná diagnostika príčin ochorenia a úhynov v spolupráci s ostatnými oddeleniami ústavu (bakteriológia, parazitológia, mykológia, virológia, serológie, chémia, biochémia, toxikológia)
  • vyšetruje hospodárske, domáce a voľne žijúce zvieratá s následnou konzultačnou a poradenskou činnosťou. V prípade požiadavky zabezpečuje osobnú návštevu v predmetnom chove so zabezpečením odberu vzorky na ďalšie laboratórne šetrenie
  • vypracuváva na základe požiadavky: odborné posudky, stanoviská a zabezpečuje vyhotovenie fotodokumentácie
  • zabezpečuje v prípade voľných pracovných dní a sviatkov nepretržitú pohotovostnú službu
  • koprologické vyšetrenie trusov všetkých zvierat (hospodárske, voľne žijúce)
  • vyšetrenia kožných zoškrabov
  • vyšetrenia na prítomnosť tkanivových parazitov
  • taxonomické určenie parazita
  • vyšetrenia parazitov včiel - nosematóza, varroáza, akarapidózu, malý úľový chrobák
  • vyšetrenia na leptospirózu - MAL reakciou
  • vyšetrenia na toxoplazmózu (koprologické, sérologické)
  • parazitologická pitva
  • vyšetrenia na svalovca tráviacou a kompresorickou metódou (podľa Nariadenia EK)
  • vyšetrenia trichomonádovej nákazy hovädzieho dobytka a holubov
  • vyšetrenie na kryptosporídie
  • vyšetrenie močového sedimentu
Oddelenie patologickej anatómie
Oddelenie patologickej anatómie
Oddelenie patologickej anatómie
Oddelenie patologickej anatómie

Kontakt

Oddelenie patologickej anatómie - vedúci oddelenia
MVDr. Michaela Brincko-Červenská, telefón: 043/5837125

Odbor molekulárno-biologických analýz

Vykonáva skúšky potravín, ich zložiek a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu; krmív rastlinného a živočíšneho pôvodu; biologického a klinického materiálu molekulárno–biologickými metódami v úradných a súkromných vzorkách

Činnosť odboru molekulárno-biologických analýz

Metódy analýzy DNA
  • klasická PCR
  • Real-Time PCR
  • RT-PCR (reverzná transkriptáza, sekvenovanie)
  • sekvenovanie

Dôkaz pôvodcov ochorení zvierat

1, - Včely:

Pôvodcovia vírusových ochorení
  • DWV - Deforming Wing Virus - Vírus deformujúci krídla včiel
  • SBV - Sacbrood Virus - Vírus spôsobujúci vreckovitosť včelieho plodu
  • CBPV - Chronic Bee Paralysis Virus - Vírus chronickej paralýzy včiel
  • ABPV - Acute Bee Paralysis Virus - Vírus akútnej paralýzy včiel
  • KBV - Kashmir Bee Virus
  • BQCV - Black Queen Cell Virus - Vírus spôsobujúci černenie materských buniek
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení
  • Melissococcus plutonius (Melissococcus pluton) - hniloba včelieho plodu (European Foulbrood of Honeybee Larvae)
  • Paenibacillus larvae - mor včelieho plodu (American Foulbrood of Honeybee Larvae)
Pôvodcovia parazitárnych ochorení
  • Rozlíšenie Nosema ceranae od Nosema apis
Odbor molekulárnych analýz
Odbor molekulárnych analýz
Odbor molekulárnych analýz
Odbor molekulárnych analýz

2, - Ryby

Pôvodcovia vírusových ochorení
  • KHV - Koi Herpes Virus
  • SVCV - Spring Viremia of Carp Virus - Vírus jarnej virémie kaprov
  • VHSV - Viral Hemorrhagic Septicemia Virus - Vírus hemoragickej septikémie
  • IHNV - Infectious Hematopoietic Necrosis Virus - Vírus infekčnej hematopoetickej nekrózy
  • IPNV - Infectious Pancreatic Necrosis Virus - Vírus infekčnej pankreatickej nekrózy

3, - Ostatné živočíchy

Pôvodcovia bakteriálnych ochorení, infekcií, intoxikácií
  • Mycoplasma spp. (M. synoviae, M. gallisepticum, M. bovis, M. hyopneumoniae)
  • Coxiella burnetii
  • Brachyspira spp. (B. hyodysenteriae, B. pilosicoli, B. innocens/B. intermedia)
  • Actinobacillus pleuropneumoniae
  • Lawsonia intracellularis
  • Clostridium spp. (C. perfringens, C. botulinum) vrátane ich toxínov

Dôkaz patogénov a pôvodcov zoonóz:

Pôvodcovia vírusových ochorení
  • Norovírus
  • Vírus hepatitídy typu A
Pôvodcovia bakteriálnych ochorení
  • E.coli vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
  • Campylobacter spp.
  • Salmonella spp.
  • Staphylococcus spp. vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)
  • Listeria monocytogenes
  • Yersinia spp.
  • Vibrio parahaemolyticus vrátane ich bližšej molekulárnej charakterizácie (toxíny, faktory virulencie..)

Určenie pohlavia

  • určenie pohlavia u exotického vtáctva
  • rozlíšenie hovädzieho mäsa podľa pohlavia

Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách

Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách - detekcia špecifických sekvencií DNA:

  • vybraných druhov živočíchov (ovca, kôň, ošípaná, koza, hovädzí dobytok, hydina, myš, potkan)
  • obilnín obsahujúcich glutén (pšenica, jačmeň, raž) v potravinách
  • alergénov napr. zeler, arašidové oriešky, lieskové oriešky a pod.

Detekcia a identifikácia GMO v potravinách, krmivách a environmentálnych vzorkách

  • skríningová PCR (35S poromótor, NOS terminátor, nptII)
  • kvalitatívna PCR a Real-Time PCR (dôkaz prítomnosti genetických modifikácií pre sóju, kukuricu, papáju, repku, paradajky, ryžu)
  • kvantitatívna Real-Time PCR (stanovenie množstva genetickej modifikácie pre sóju, kukuricu)

Zisťovanie genetickej vnímavosti oviec na scrapie

  • analýza PrP génu sekvenačnou metódou

Kontakty

Odbor molekulárno-biologických analýz - vedúci odboru
RNDr. Silvia Baleková, telefón: 043/5837153, fax: 043/5868207, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Dôkaz pôvodcov ochorení zvierat
RNDr. Júlia Jurovčíková, telefón: 043/5837151
 
Dôkaz patogénov a pôvodcov zoonóz:
RNDr. Júlia Jurovčíková, telefón: 043/5837151
Určenie pohlavia
Mgr. Miriam Kantíková, telefón: 043/5837132
Detekcia a identifikácia zložiek živočíšneho a rastlinného pôvodu v potravinách a krmivách
RNDr. Silvia Baleková, telefón: 043/5837153
Detekcia a identifikácia GMO v potravinách, krmivách a environmentálnych vzorkách
RNDr. Silvia Baleková, telefón: 043/5837153
Zisťovanie genetickej vnímavosti oviec na scrapie
Mgr. Miriam Kantíková, telefón: 043/5837132

Oddelenie hygieny potravín

Činnost oddelenia hygieny potravín

Oddelenie hygieny potravín najmodernejšími postupmi zabezpečuje v oblastiach hygieny potravín (senzorika, mikrobiológia, potravinárska chémia) a v ďalších súvisiacich disciplínach, s využitím moderného prístrojového vybavenia vyšetrovanie potravinárskych komodít so zreteľom na ich zdravotnú nezávadnosť a na dodržanie správnych resp. deklarovaných technologických postupov pri ich výrobe, ďalej sa overuje dodržiavanie výrobných a pracovných postupov ovplyvňujúcich vlastnosti produktov ako je trvanlivosť a pod., kontroluje sa dodržiavanie hygieny a asanácie v prevádzkach a pomáhajú sa objasniť príčiny zistených závad z hľadiska hygienickej akosti živočíšnych produktov.
a potravinový ústav Bratislava

Oddelenie vykonáva:

  • komplexné senzorické analýzy
  • komplexné mikrobiologické a mykologické skúšky a analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • skúšky a analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
  • mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a kontrolu hygieny na bitúnkoch v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
  • mikrobiologické analýzy pre pravidelné kontroly procesu hygieny výroby v súlade s požiadavkami stanovenými Nariadením komisie (ES) č.2076/2005 pre podniky vyrábajúcich mleté mäso,mäsové polotovary,mechanicky separované mäso a Nariadením komisie (ES) č.1441/2007
  • vyšetrenia spojené s uvádzaním potravín do obchodného reťazca, overovanie trvanlivosti, predĺženia doby spotreby
  • vyšetrenie sterov z potravinárskych prevádzok na kontrolu účinnosti dezinfekcie, príp. overenie účinnosti používaných dezinfekčných prostriedkov
  • vyšetrovanie pôvodcov zoonóz na úrovni Národných referenčných laboratórií (Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Yersinia enterotolitica, Staphylococcus aureus a stafylokokový enterotoxín)
  • analýzy potrebné pre export a import potravín a surovín
  • analýzy podľa požiadaviek zákazníka
  • poradenskú a konzultačnú činnosť v oblasti vyvíjania nových potravinárskych výrobkov vrátane označenia potravín podľa platnej legislatívy
Oddelenie hygieny potravín
Oddelenie hygieny potravín
Oddelenie hygieny potravín
Oddelenie hygieny potravín

Činnosť oddelenia zabezpečuje:

  • laboratórium hygieny mäsa a mäsových výrobkov
  • senzorické hodnotenie a posúdenie označenia výrobku
  • mikrobiologické vyšetrovanie podľa požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • overenie zhody medzi skutočným a deklarovaným zložením (dôkaz druhových špecifických bielkovín využitím PCR metód a ELISA metód,stanovenie obsahu sóje,falšovanie a autentifikácia mäsových výrobkov,kontrola použitia GMO)
  • posudzovanie nových technologií výroby mäsových polotovarov a mäsových výrobkov
  • stanovenie rezíduí inhibičných látok
  • laboratórium hygieny mlieka a mliečnych výrobkov
  • senzorické hodnotenie a posúdenie označenia výrobku
  • mikrobiologické vyšetrovanie podľa požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • overenie zhody medzi skutočným a deklarovaným zložením (dôkaz druhových špecifických bielkovín využitím PCR metód a ELISA metód,falšovanie a autentifikácia mlieka a mliečnych výrobkov)
  • posudzovanie nových technologií výroby mliečnych výrobkov
  • stanovenie rezíduí inhibičných látok
  • laboratórium ostatných potravinárskych produktov (vrátane výrobkov rastlinného pôvodu)
  • senzorické hodnotenie a posúdenie označenia výrobku
  • mikrobiologické vyšetrovanie podľa požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • overenie zhody medzi skutočným a deklarovaným zložením (dôkaz druhových špecifických bielkovín využitím PCR metód a ELISA metód,falšovanie a autentifikácia výrobkov, kontrola použitia GMO)
  • posudzovanie nových technologií výroby ostatných potravinárskych produktov
  • stanovenie rezíduí inhibičných látok (vajcia,med)

Zoznam mikrobiologických skúšok vykonávaných v laboratóriu mikrobiológie:

  • stanovenie celkového počtu mikroorganizmov
  • stanovenie počtu koliformných baktérií
  • stanovenie počtu kvasiniek a plesní
  • dôkaz prítomnosti Salmonella spp
  • stanovenie počtu koagulázopozitívnych Staphylococcus aureus
  • stanovenie počtu Clostrídium perfringenes
  • stanovenie počtu mezofilných anaeróbnych spórotvorných mikroorganizmov
  • stanovenie počtu Clostrídium perfringens
  • stanovenie počtu Bacillus cereus
  • stanovenie počtu β-d-glukuronidázopozitívnych Escherichia coli
  • dôkaz prítomnosti Escherichia coli O 157(VTEC,verotoxín produkujúce E.coli)
  • stanovenie počtu Enterobacteriaceae
  • dôkaz prítomnosti Enterobacteriaceae
  • dôkaz pritomnosti Enterobacter sakazakii(dojčenská výživa)
  • stanovenie počtu Enterokokov
  • stanovenie počtu Lactobacillus sp.
  • stanovenie počtu Leuconostoc sp.
  • stanovenie počtu osmofilných kvasiniek
  • stanovenie počtu psychrofilných mikroorganizmov
  • stanovenie počtu Pseudomonas aeruginosa
  • stanovenie počtu Listeria monocytogenes
  • dôkaz prítomnosti Listeria monocytogenes
  • dôkaz prítomnosti Vibrio parahaemolyticus
  • dôkaz prítomnosti Campylobacter sp.
  • dôkaz prítomnosti Yersinia enterolitica
  • dôkaz prítomnosti Proteus sp.
  • stanovenie počtu proteolytických mikróbov
  • stanovenie počtu lipolytických mikróbov
  • sulfitredukujúce klostrídie
  • rýchle metódy na stanovenie patogénov Salmonella sp.,Listeria monocytogenes,Campylobacter sp.,E.coli O157 imunofluorescenčnou metódou VIDAS
  • termostatová skúška
  • jatočné zvieratá podľa požiadaviek Nariadenia Komisie(ES) č.1441/2007:deštruktívna metóda,Salmonella sp.-abrazívna metóda
  • stanovenie mikrobiálnej kontaminácie plôch,prevádzkových zariadení a obalov sterovou technikou

Kontakty

Oddelenie hygieny potravín - vedúca oddelenia

MVDr. Lenka Cabanová PhD., telefón: 043/5837164 e-mail, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Oddelenie serológie a virológie

Činnosť oddelenia serológie a virológie:

  • komplement - fixačný test
  • rýchla sklíčková aglutinácia
  • pomalá aglutinácia
  • imunodifúzny test
  • ELISA testy
  • vírusneutralizačný test
  • vyšetrenie krvného obrazu
  • izolácia vírusu
  • identifikácia vírusu
  • infekčné ochorenia domácich zvierat:
    • u psov: toxoplazmóza, leptospiróza, parvoviróza, lymská borelióza, adenovírus, koronavírus, psinka, brucelóza, ehrlichia canis, babesia canis, neospora canis, herpersvírus, rotavírus, chlamydióza
    • u mačiek: leukémia mačiek (FeLV), vírusová imunodeficiencia mačiek (FIV), infekčná peritonitída a pleuritída mačiek (FIP), herpesvírus, chlamydióza
  • hematologické vyšetrenia: hemoglobín, hematokrit, počty krviniek a trombocytov, leukogram, krvné parazity
  • biochemické vyšetrenia z krvi: močovina, kreatinín, kys. močová, celkové bielkoviny, albumín, bilirubín, AST, ALT, GMT, cholesterol, P, Na, K, Ca, Mg, chloridy, T3, T4
  • progesterónový test - nastavenie optimálnej doby pripúšťania u fien
NRL pre choroby rýb:
  • parazitologické vyšetrenia
  • bakteriologické vyšetrenia
  • virologické vyšetrenia
  • chemické vyšetrenia
  • toxikologické vyšetrenia
Oddelenie serológie a virológie
Oddelenie serológie a virológie
Oddelenie serológie a virológie
Oddelenie serológie a virológie

Kontakt

Oddelenie serológie a virológie - vedúci oddelenia
MVDr. Miroslava Vankúšová, telefón: 043/5837 165, 130

Odbor chémie

alt

Vykonáva skúšky potravín, ich zložiek a surovín rastlinného a živočíšneho pôvodu; krmív rastlinného a živočíšneho pôvodu; pitných, povrchových a odpadových vôd; biologického a klinického materiálu chemickými a fyzikálno-chemickými metódami v úradných a súkromných vzorkách

Oddelenia odboru chémie

Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie

Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie

Oddelenie chémie potravín

Oddelenie výživy hospodárskych zvierat

Oddelenie kvapalinovej chromatografie

Oddelenie plynovej chromatografie

Kontakt

Odbor chémie, - vedúci odboru
Ing. Róbert Germuška PhD.
telefón: 043/5837154
fax: 043/5868207
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Odbor zdravia zvierat

Vykonáva skúšky biologického a klinického materiálu sérologickými, virologickými, parazitologickými, patologicko-anatomickými metódami v úradných a súkromných vzorkách

Oddelenia odboru zdravia zvierat

Oddelenie patologickej anatómie

Oddelenie serológie a virológie

Kontakt

Odbor zdravia zvierat - vedúci odboru
MVDr. Peter Mydlo
telefón: 043/5837125
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.