Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ

Oddelenie plynovej chromatografie

Činnosť oddelenia plynovej chromatografie

  • stanovenie ftalátov v alkoholických nápojoch a vodách
  • stanovenie pesticídov, PCB, orgánofosforových pesticídov v potravinách a krmivách
  • stanovenie sterolov (fytosterolov a cholesterolu) v potravinách
  • stanovenie triglyceridov (cudzí a mliečny tuk) v čokoládach, mlieku a mliečnych výrobkoch
  • stanovenie prchavých látok a metanolu v alkoholických nápojoch
  • stanovenie akrylamidu v potravinách a vo vode
  • stanovenie furánu v potravinách
  • stanovenie melamínu v potravinách a krmivách
  • stanovenie glyceroltriheptanoatu (GTH) vo vedľajších kafilerických produktoch
  • stanovenie ropných látok v jedlých olejoch
  • stanovenie zloženia mastných kyselín
  • stanovenie nasýtených, mononenasýtených, polynenasýtených a transnenasýtených mastných kyselín
Oddelenie plynovej chromatografie
Oddelenie plynovej chromatografie
Oddelenie plynovej chromatografie
Oddelenie plynovej chromatografie

 

 

 

Kontakt

Oddelenie plynovej chromatografie - vedúci oddelenia
Ing. Miriam Vlčáková PhD., telefón: 043/5837154

Oddelenie kvapalinovej chromatografie

Činnosť oddelenia kvapalinovej chromatografie

  • stanovenie veterinárnych liečiv v potravinách (sulfonamidy, chinolóny, amfenikoly, makrolidy, penicilíny a cefalosporíny, tetracyklíny, metabolity nitrofuránov, aminoglykozidy)
  • stanovenie veterinárnych liečiv v živočíšnych tkanivách (sulfonamidy, chinolóny, amfenikoly, penicilíny cefalosporíny, tetracyklíny, metabolity nitrofuránov, aminoglykozidy)
  • stanovenie veterinárnych liečiv v krmive (sulfonamidy, tetracyklíny, carbadox a olaquindox, zinc bacitracin)
  • stanovenie veterinárnych liečiv v medikovaných kŕmnych zmesiach a premixoch (sulfonamidy, tylozín chlórtetracyklín)
  • stanovenie neautorizovaných farbív v živočíšnych tkanivách, koreninách, omáčkach, mäsových výrobkoch,
  • stanovenie polyaromatických uhľovodíkov vo vode, mäsových výrobkoch, v potravinch rastlinného pôvodu a dojčenskej výžive
  • stanovenie biogénnych amínov (histamín, tyramín, putrescín, kadaverín)
  • stanovenie antioxidantov
  • stanovenie mykotoxínov (aflatoxíny, ochratoxíny, fusáriové toxíny, patulín)
  • stanovenie kyseliny askorbovej, citrónovej
  • stanovenie ftalátov
  • stanovenie konzervačných látok
  • stanovenie syntetických sladidiel
  • stanovenie kofeínu
  • stanovenie sacharidov
  • stanovenie syntetických farbív
  • stanovenie chinínu
  • stanovenie prírodných farbív (annato)
Oddelenie kvapalinovej chromatografie
Oddelenie kvapalinovej chromatografie
Oddelenie kvapalinovej chromatografie
Oddelenie kvapalinovej chromatografie

Kontakty

Oddelenie kvapalinovej chromatografie - vedúci oddelenia
RNDr. Michaela Vieriková PhD., telefón: 043/5837140

Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie

Činnosť oddelenia atómovej absorpčnej spektrometrie

  • stanovenie chemických prvkov Cd, Pb, As, Cr, Ni, Sn, Cu, Zn, Ca, Hg, Fe, Mn, Na, Al, Mg v potravinách živočíšneho, rastlinného pôvodu, vodách a v krmivách.
Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie
Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie

Kontakt

Oddelenie atómovej absorpčnej spektrometrie - vedúci oddelenia
Mgr. Anežka Dudová, telefón: 043/5837119

Oddelenie krmív

Činnosť oddelenia výživy hospodárskych zvierat

  • stanovenie uhličitanov v krmivách
  • stanovenie tuku v krmivách
  • stanovenie čísla kyslosti tuku v krmivách
  • stanovenie chloridov v krmivách
  • stanovenie sušiny v krmivách
  • stanovenie vlákniny v krmivách
  • stanovenie popola v krmivách
  • stanovenie organických kyselín v silážach
  • stanovenie amoniaku v krmivách
  • vyšetrenie kožných zoškrabov
  • stanovenie metabolizovateľnej energie
  • stanovenie škrobu
  • stanovenie cukrov
  • stanovenie nerozpustných nečistôt
  • bakteriálne a fyzikálno-chemické vyšetrenie napájacej vody
  • stanovenie kyslosti vodného výluhu
Oddelenie výživy hospodárskych zvierat
Oddelenie výživy hospodárskych zvierat
Oddelenie výživy hospodárskych zvierat
Oddelenie výživy hospodárskych zvierat

Kontakty

Oddelenie výživy hospodárskych zvierat - vedúci oddelenia
MVDr. Tomáš Krivosudský, telefón: 043/5837144

Oddelenie skríningových metód

Činnosť oddelenia skríningových metód

  • screeningové vyšetrenie rezíduí veterinárnych liekov metódou CHARM II
    • sulfonamidy (med, živočíšne tkanivá, mlieko, vajcia)
    • streptomycín a dihydrostreptomycín (med, živočíšne tkanivo - králik, vajcia)
    • tetracyklíny (med, živočíšne tkanivá, mlieko, vajcia)
    • betalaktámy (živočíšne tkanivá, mlieko, vajcia)
  • screeningové vyšetrenie rezíduí veterinárnych liekov metódou ELISA
    • streptomycín a dihydrostreptomycín (med, živočíšne tkanivá, mlieko)
    • chloramfenikol (med, živočíšne tkanivá, mlieko, vajcia)
  • stanovenie mykotoxínov v potravinách a krmivách
    • aflatoxíny
    • ochratoxín A
    • fusáriové mykotoxíny (deoxynivalenol, T-2 toxín, zearalenon)
    • T-2 toxín
  • stanovenie alergénov v potravinách
    • celkové mliečne proteíny
    • srvátkový proteín (β-lactoglobulin)
    • mliečny kazeín
    • sójový proteín
    • peanut (arašidový) proteín
    • hazelnut (lieskovoorieškový) proteín
    • vaječný proteín
    • glutén (lepok)
  • dôkaz druhu mäsa v mäse a mäsových výrobkoch
    • dôkaz hovädzích proteínov
    • dôkaz hydinových proteínov
    • dôkaz bravčových proteínov
  • dôkaz prítomnosti špecifického rizikového materiálu v mäse a mäsových výrobkoch
  • dôkaz efektívnosti zahriatia mäsokostných múčok
  • dôkaz enterotoxínu Staphylococcus aureus a jeho typizácia
  • dôkaz prítomnosti kravského mlieka v ovčom a kozom mlieku a v ovčom a kozom syre
Oddelenie screeningových metód
Oddelenie screeningových metód
Oddelenie screeningových metód
Oddelenie screeningových metód

Kontakt

Oddelenie screeningových metód - vedúci oddelenia
Mgr. Patrícia Krupová, telefón: 043/5837181

Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie

Činnosť oddelenia odmernej analýzy a toxikológie

  • stanovenie aniónov vo vodách
  • stanovenie amónnych iónov, rozpustného kyslíka, BSK, pH oxidovateľnosti CHSK Mn, CHSK Cr, mernej vodivosti, celkového N, celkového P vo vode
  • stanovenie rozpustných a nerozpustných látok vo vode
  • stanovenie aktívneho chlóru
  • stanovenie kumarínových jedov v živočíšnych tkanivách (warfarín, brodifacoum)
  • stanovenie fosforu v potravinách a krmivách
  • stanovenie chloridov v živočíšnych tkanivách
  • stanovenie obsahu alkoholu, percenta pôvodnej mladiny a farby v pive
  • stanovenie alkoholu, prchavých kyselín, obsahu cukru, celkového extraktu vo víne
  • stanovenie glutamátu sodného v lyofilizovaných polievkach
Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie
Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie
Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie
Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie

Kontakt

Oddelenie odmernej analýzy a toxikológie - vedúci oddelenia
Ing. Marianna Fričová, telefón: 043/5837119

Oddelenie chémie potravín

Činnost oddelenia chémie potravín

Laboratórium chémie potravín

  • vykonáva komplexné fyzikálno-chemické analýzy potravín živočíšneho a rastlinného pôvodu a surovín určených na výrobu potravín v zmysle požiadaviek potravinového kódexu a platnej legislatívy
  • fyzikálno-chemické analýzy na zdravotnú nezávadnosť surovín a hotových výrobkov v rámci systému HACCP
  • analýzy potrebné pre export a import potravín a surovín
  • analýzy podľa požiadaviek zákazníka
  • poradenskú a konzultačnú činnosť v oblasti vyvíjania nových potravinárskych výrobkov

Laboratórium mikrobiologických a rádioimunologických metód vyšetrovania rezíduí inhibičných látok

  • vykonáva vyšetrenia rezíduí inhibičných látok (RIL) screeningovými metódami DELVOtest, PREMItest,mikrobiologickou platňovou metódou STAR v týchto matriciach: živočíšne tkanivá (HD,ošípané,hydina), ryby, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, med, kŕmne zmesi, moč hospodárskych zvierat.

V prípade pozitivního nálezu IL : skupinová identifikácia IL a špecifikácia metódou ELFO.

Oddelenie chémie potravín
Oddelenie chémie potravín
Oddelenie chémie potravín
Oddelenie chémie potravín

Fyzikálno-chemické skúšanie potravín

Laboratórium vykonáva skúšky podľa EN, STN ISO noriem v súlade s požiadavkami na kvalitu potravinových komodít podľa Potravinového kódexu SR.

  • stanovenie množstva chloridu sodného - jedlej soli
  • stanovenie množstva dusitanov
  • stanovenie množstva dusičnanov
  • stanovenie množstva sušiny
  • stanovenie množstva vody
  • stanovenie množstva tuku
  • stanovenie tuku v sušine
  • stanovenie množstva škrobu
  • stanovenie peroxidového čísla
  • stanovenie čísla kyslosti tuku
  • stanovenie voľných mastných kyselín
  • stanovenie indexu rozpustnosti
  • stanovenie množstva mechanických nečistôt
  • stanovenie množstva voľných dusíkatých látok
  • stanovenie množstva oxidu siričitého
  • stanovenie titračnej kyslosti potravín
  • stanovenie pH
  • stanovenie hmotnostného podielu zložiek
  • stanovenie tepelnej opracovanosti výrobkov
  • dôkaz pasterizácie
  • stanovenie množstva epihydrín aldehydu
  • dôkaz prítomnosti fosfatázy
  • dôkaz pasterizácie: stanovenie fosfatázovej a peroxidázovej aktivity
  • stanovenie aktivity vody - aw
  • stanovenie množstva cudzej vody / odkvapkávaním, chemicky
  • stanovenie množstva mäsa v mäsových výrobokoch a konzervách
  • stanovenie bielkovín
  • stanovenie čistých svalových bielkovín
  • stanovenie popola
  • stanovenie hydroxyprolínu
  • stanovenie hydroxymetylfurfuralu
  • stanovenie diastatickej aktivity podľa Schadeho
  • stanovenie kyslosti v mede
  • stanovenie vo vode nerozpustných pevných látok
  • dôkaz porušenia medu škrobovým sirupom
  • dôkaz stafylokokového enterotoxínu (reverznou pasívnou latexovou aglutináciou,metódou VIDA,ELISA metódou)
  • stanovenie nutričnej hodnoty-energetická hodnota(sacharidy,tuk,bielkoviny)

Kontakt

Oddelenie chémie potravín - vedúci oddelenia
Ing. Dana Matisová, telefón: 043/5837138