Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ
Národné referenčné laboratórium pre mlieko a mliečne výrobky
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Činnosť a zameranie národného referenčného laboratória pre mlieko a mliečne výrobky.
Úlohy sú dané legislatívou SR a činnosť NRLM je súčasťou autorizáciu VPÚ v Bratislave na výkon odborných činností.
Laboratórium vykonáva:
- Bezplatné poradenstvo v oblasti kvality mlieka.
- Ponuka sekundárnych referenčných a kalibračných materiálov pre prístroj FOSSOMATIC (somatické bunky).
- Medzilaboratórne skúšky spôsobilosti (obsah tuku, bielkovín a somatických buniek).
Laboratórna diagnostika:
- počet somatických buniek prístrojom Fossomatic
- počet somatických buniek referenčnou mikroskopickou metódou
- zloženie surového kravského mlieka prístrojom MILKOSCAN (tuk, bielkoviny, laktóza a beztuková sušina)
- celkový počet mikroorganizmov klasickou platňovou metódou
- počet koliformných baktérií klasickou platňovou metódou
- teplota tuhnutia mliečnymi kryoskopmi
- inhibičné látky pomocou rýchlych i referenčných testov
Vykonávanie skúšok je v zmysle rozhodnutia ŠVPS SR o autorizácií na výkon odborných činností Národného referenčného laboratória pre mlieko a mliečne výrobky.
Kontakty
Štátny veterinárny a potravinový ústav
Jánošková 1611/58, 026 01 Dolný Kubín
Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave
Detašované skúšobné laboratórium
Hlohovecká 5, 951 41 Lužianky
Vedúca oddelenia: MVDr. Stanislava Zubrická
Tel.: +421 905 393 419
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Referenčné laboratórium environmentálnej rádioaktivity
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Činnosť a zameranie referenčného laboratória environmentálnej rádioaktivity (RLER).
Laboratórium sa zaoberá:
- meraním rádioaktívnej kontaminácie homogenizovateľných vzoriek s ľubovoľnou matricou do stupňa tvrdosti 4°MOHSE.
Metóda je založená na kvalitatívnej analýze fotónového spektra s následnou kvantitatívnou analýzou pozitívne detekovaných rádionuklidov.
V RLER sa využíva predovšetkým pre vzorky rastlinného a živočíšneho pôvodu a vzorky zo životného prostredia.
RLER je jediné pracovisko v rámci ŠVPS SR, zaoberajúce sa takouto činnosťou, preto neorganizuje vo vnútri SR porovnávacie merania obdobných pracovísk ŠVPS.
- RLER navrhuje a analyticky zabezpečuje monitorovací program ŠVPS SR "Rádiohygienická kontrola poľnohospodárskych surovín, polotovarov a produktov vyrobených na Slovensku".
Súčasťou tohto programu je od roku 2006 aj podprogram sledujúci aktivitu rádiohygienicky významých antropogénnych a prírodných rádionuklidov v surovom kravskom mlieku, organizovaný v súlade s metodikou uvedenou v Odporúčaní (EK) č. 2000/ 473/EURATOM.
Získané výsledky sú zaraďované do databázy celoeurópskej monitorovacej siete subsystému "mlieko".
Kontakty
Štátny veterinárny a potravinový ústav
Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave
Detašované skúšobné laboratórium
Referenčné laboratórium environmentálnej rádioaktivity
Slovenská poľnohospodárska univerzita
Trieda A. Hlinku 2, RI pavilón 949 76 Nitra
Vedúci laboratória: RNDr. Ľubomír Puskeiler
Tel.: +421 915 083 224
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca vedúceho laboratória: RNDr. Juraj Miššík
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie chromatografie
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Na oddelení sa vykonávajú nasledovné analýzy:
- analýza rezíduí pesticídov v požívatinách rastlinného pôvodu ( v súčasnosti vyšetrujeme vzorky na prítomnosť 130 rezíduí pesticídov)
- analýza patulínu v rastlinných matriciach, prevažne na báze jablka
- analýza konzervačných látok ortofenylfenolu a difenylu v citrusových plodoch
- analýza liehovín na rozlíšenie pôvodu použitého liehu (syntetický vs poľnohospodársky)
- analýza na kontrolu falšovania medu
- analýza piva a sladu na obsah N-nitrózoamínov
Kontakty
Vedúca oddelenia: RNDr. Jarmila Ďurčanská
Tel.: +421 2 38108 255
Mobil: + 421 905 899 567
Email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie fyzikálno-chemických analýz
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Toto oddelenie zahŕňa:
Laboratórium fyzikálno-chemických analýz
- zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu,
- zabezpečuje predpísanú agendu, prenos informácií a vypracovanie odborných správ a posudkov
- spolupracuje s orgánmi potravinového dozoru pri riešení problémov týkajúcich sa zdravotnej bezchybnosti potravín a kontroly kvalitatívnych ukazovateľov a ukazovateľov výživovej hodnoty
- spolupracuje s orgánmi Ministerstva pôdohospodárstva a výživy – Inspektou, Poľnohospodárskou platobnou agentúrou
- sleduje vedecko-technický rozvoj a získané poznatky uplatňuje v laboratórnej praxi
- zabezpečuje senzorické a základné analytické vyšetrenia poľnohospodárskych surovín - obilovín, výrobkov z obilovín, olejnín , strukovín , čerstvého ovocia a zeleniny, korenín, kávy, čajov, húb, orechov, škrupinového ovocia a sušeného ovocia v celom rozsahu Potravinového kódexu SR a technických noriem
- ďalej zabezpečuje senzorické a analytické vyšetrenia potravinárskych výrobkov pekárskych, trvanlivého pečiva, vína, alkoholických a nealkoholických nápojov, rastlinných tukov a olejov, cukroviniek, kakaa a čokolád, sladidiel, droždia, soli, a spracovaných výrobkov z ovocia a zeleniny v celom rozsahu Potravinového kódexu SR a technických noriem
- oddelenie vypracováva návrhy a kontrolu správnosti značenia výrobkov
Laboratórium tabaku a tabakových výrobkov
Zabezpečuje analýzu tabaku a tabakových výrobkov v zmysle zákona č. 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov a v zmysle Potravinového kódexu SR, dvadsiatej deviatej hlavy, tretej časti – tabakové výrobky, ktorá sa vzťahuje na výrobu, dovoz a označovanie tabakových výrobkov. Laboratórium v zmysle citovaných predpisov a v zmysle deklarácie na obale analyzuje škodlivé látky a to konkrétne obsah nikotínu, dechtu a oxidu uhoľnatého.
Laboratórium hygieny krmív a výživy hospodárskych zvierat
Laboratórium hygieny krmív a výživy hospodárskych zvierat vykonáva vyšetrovanie krmív na zdravotnú neškodnosť a na niektoré ukazovatele výživnej hodnoty. Krmivá na vyšetrenie je potrebné zaslať so žiadankou (objednávkou), v ktorej musí byť uvedený dôvod (resp. druh) požadovaného vyšetrenia.
Zmyslové posúdenie krmív
- Predbežné zmyslové posúdenie: zisťujeme zjavné odchýlky od charakteristických vlastností príslušného krmiva - zvýšenú vlhkosť, zaplesnenie, zaparenie, cudzie prímesi, zmeny vo farbe, pachu a pod.
- Vlastné zmyslové posúdenie: farba, pach, štruktúra a konzistencia. Pri tomto hodnotení môžeme zároveň určiť cudzie prímesi, živočíšnych škodcov a pod.
- Makroskopický rozbor: jedná sa o kvalitatívnu identifikáciu jednotlivých komponentov v kŕmnych zmesiach. Pri tomto vyšetrení môžeme určiť aj prítomnosť semien niektorých druhov jedovatých rastlín a burín, živočíšnych škodcov, prímesí, nečistôt a pod.
- Botanický rozbor: u objemových krmív je zameraný len na zistenie prítomnosti jedovatých rastlín, ich častí ako aj ich semien.
Mikroskopické vyšetrenie
- zisťovanie zložiek živočíšneho pôvodu, ktoré sú definované ako produkty zo spracovania tiel a častí tiel cicavcov, hydiny a rýb v krmive, v rámci koordinovaného inšpekčného programu v oblasti výživy zvierat
Mikrobiologické vyšetrenie
- Kvalitatívne vyšetrenie: je zamerané predovšetkým na zistenie salmonel, ale aj iných druhov baktérií podľa požiadaviek.
- Kvantitatívne vyšetrenie: je zamerané na celkový počet baktérií v krmivách, ako aj požadovaných počtov jednotlivých druhov baktérií.
Mykologické vyšetrenie
- Kvalitatívne vyšetrenie: je zamerané na zistenie jednotlivých rodov a druhov plesní
- Kvantitatívne vyšetrenie: zisťuje počty spór jednotlivých druhov plesní
Chemické vyšetrenie:
- Je zamerané predovšetkým na zdravotnú neškodnosť, ale v indikovaných prípadoch aj na niektoré ukazovatele výživnej hodnoty
Kvalitatívne vyšetrenie
- Rozkladné produkty tukov: kvantitatívne ukazovatele (číslo kyslosti tukov, stanovenie peroxidov), kvalitatívne ukazovatele (dôkaz aldehydov podľa Fellenberga, dôkaz peroxidov podľa Bulířa a dôkaz epihidrinaldehydu podľa Kreisa.
- Rozkladné produkty bielkovín: obsah voľného amoniaku, formolová titrácia
- Rozkladné produkty sacharidov: kyslosť voľného výluhu, celková kyslosť voľného výluhu
Kvantitatívne vyšetrenia týkajúce sa hodnotenia zdravotnej neškodnosti a výživovej hodnoty
Kontakty
Vedúca oddelenia: Ing. Jarmila Budajová
Tel.: + 421 2 38108 265
Fax: 421 2 654 27 461
Mobil: + 421 905 782 085
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca vedúcej oddelenia: Ing. Jana Minárová
Tel.: + 421 2 38108 241
Fax: + 421 2 654 27 461
Oddelenie detekcie cudzorodých látok
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Súčasťou laboratória sú:
- Národné referenčné laboratórium pre organochlórové látky okrem PCB, organofosfáty, karbamáty a pyretroidy, nesteroidné a protizápalové lieky a niektoré zakázané látky (B2c, B2e, B3a, B3b, A6 – metronidazol, ronidazol, dimetridazol).
- Národné referenčné laboratórium pre rezíduá pesticídov v živočíšnych komoditách a komoditách s vysokým obsahom tuku.
- Národné referenčné laboratórium pre látky skupiny A1, A3, A4, A5 (hormonálne látky).
Analýzy vykonávané na oddelení::
Plynová chromatografia:
- stanovenie rezíduí organochlórovaných pesticídov
- stanovenie PCB – kongenery
- stanovenie rezíduí organofosfátových pesticídov
- stanovenie rezíduí pyretroidov
- stanovenie pomerného zastúpenie metylesterov vyšších mastných kyselín
- stanovenie ftalátov v liehovinách
- stanovenie metanolu a prchavých látok v liehovinách
- stanovenie izopropanolu
- stanovenie 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol)
- stanovenie esterov 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diolu)
- stanovenie melamínu a jeho analógov v krmivách, mliečnych výrobkoch a požívatinách
- stanovenie sterolov v masle, mliečnych výrobkoch a tukoch
- stanovenie cudzích tukov v mliečnom tuku metódou
- stanovenie triglyceridu kyseliny heptánovej v masle, maslovom oleji a smotane
- stanovenie Trenbolonu v moči a vo svale
- stanovenie Stilbénov v moči a svale
- stanovenie 19-Nortestosterónu v moči a vo svale
- stanovenie Zeranolu a ostatných laktónov kyseliny resorcylovej v moči a svale
- stanovenie Testosterónu v krvnom sére
- stanovenie 17-ß-Estradiolu v krvnom sére
Kvapalinová chromatografia
- stanovenie nesteroidných protizápalových liečiv
- stanovenie nitroimidazolov a ich metabolitov
- stanovenie pesticídov v živočíšnej matrici, ovocí, zelenine, krmivách a cereáliách
- stanovenie pentachlórfenolu
- stanovenie azofarbív farbív (Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Para red, Sudan Orange G, Sudan Red G, Sudan Red 7B)
- stanovenie metabolitov nitrofuránov (AMOZ, AOZ, AHD, SEM)
- stanovenie beta-agonistov v moči, pečeni, svale, krmive a mlieku
- stanovenie polyaromatických uhľovodíkov
- stanovenie sulfonamidov
- stanovenie tetracyklínov
- stanovenie tiamulínu
- stanovenie vitamínov (C, A, E)
- stanovenie cukrov (fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza)
- stanovenie antioxidantov
- stanovenie kumarínu v škorici
AAS
- stanovenie chemických prvkov ETA technikou (Pb, Cd, Cu, Cr, Ni, Mn, Al, Sn, Co)
- stanovenie chemických prvkov AAS-hydridovou technikou (As, Se, Sb )
- stanovenie chemických prvkov plameňovou AAS (Cu, Fe, Ca, Mg, Zn)
- stanovenie chemických prvkov OES technikou (Na, K)
- stanovenie Hg AMA technikou
CHARM II
- Screeningové vyšetrenie rezíduí veterinárnych liekov:
- aminoglykozidy (streptomycín a dihydrostreptomycín) (sval, mlieko, vajcia)
- betalaktámy (sval, mlieko, vajcia)
- Stanovenie aktivity alkalickej fosfatázy v mlieku a mliečnych výrobkoch
Izoelektrická fokusácia
- stanovenie ovčieho a kravského kazeínu v syroch vyrobených z ovčieho mlieka
Screeningové vyšetrenie hormonálnych látok metódou ELISA
- dôkaz prítomnosti 19-nortestosterónu v moči a vo svale
- dôkaz prítomnosti stilbénov v moči a vo svale
- dôkaz prítomnosti zeranolu a jeho metabolitov v moči a vo svale
- dôkaz prítomnosti trenbolonu v moči a vo svale
- dôkaz prítomnosti acetylgestagénov v perirenálnom tuku
- dôkaz prítomnosti dexametazonu a kortikosteroidov vo svale
- dôkaz prítomnosti ethynylestradiolu v moči a vo svale
- dôkaz prítomnosti methyltestosterónu v moči a vo svale
- dôkaz prítomnosti boldenonu v moči
- dôkaz prítomnosti stanozololu v moči
Kontakty
Vedúca oddelenia: Dipl. Ing. Jarmila Sládečková
Tel.: + 421 2 38108 250
Fax: + 421 2 654 23 525
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie chémie a toxikológie
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Stanovenie mykotoxínov (kontaminantov) v krmivách a v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu
- Stanovenie Aflatoxínov B1,B2,G1,G2
- Stanovenie Ochratoxínu A
- Stanovenie Deoxynivalenolu
- Stanovenie Zearalenonu
- Stanovenie sumy Fumonizínov
- Stanovenie T-2, HT-2 toxínu
- Stanovenie Aflatoxínu M1
- Stanovenie patulínu
Stanovenie aditívnych látok v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a v nápojoch
- Stanovenie konzervačných látok – kyselina benzoová, kyselina sorbová, parabény
- Stanovenie syntetických farbív
- Stanovenie kofeínu
- Stanovenie chinínu
- Stanovenie syntetických sladidiel – aspartám, cyklamát, sacharín, acesulfám K, neohesperidín
- Stanovenie dusitanov a dusičnanov v zelenine, ovocí a v detskej výžive
Stanovenie vybraných liečív v potravinách živočíšneho pôvodu
- Stanovenie benzylpenicilínu, ampicillinu, amoxicillinu
Chemickotoxikologické vyšetrenia
- chemickotoxikologické vyšetrovanie príčin intoxikácií u rôznych druhov zvierat, chemické analýzy veterinárnej toxikológie
- stanovenie pH v biologickom materiáli
- stanovenie prítomnosti látok inhibujúcich cholínesterázu (organofosfáty, karbamáty, moridlá osív)
- stanovenie prítomnosti látok typu kumarínov
- stanovenie chloridu sodného (NaCl)
- dôkaz prítomnosti alkaloidov jedovatých rastlín
- dôkaz prítomnosti nitrolátok
- stanovenie amoniakálneho dusíka, celkovej acidity, kyseliny mliečnej
- stanovenie dusitanov a dusičnanov
Kvantitatívne stanovenie vybraných fyzikálno-chemických parametrov vo vzorkách vôd – pitná, povrchová, odpadová, napájacia
- reakcia vody - pH
- dusitany, dusičnany
- amónne ióny
- voľný chlór
- absorbancia pri 254 nm
- chemická spotreba kyslíka manganistanom
- chloridy
- sírany
- vodivosť
Kontakty
Vedúca oddelenia: Ing. Vojsová Yveta
Tel.: +421 2 38108 260
Fax: +421 2 654 23 525
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca ved.oddelenia: Ing. Martinkovičová L.
Tel.: +421 2 38108 263
Fax: +421 654 23 525
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Oddelenie potravinárskej a špeciálnej mikrobiológie
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Činnosť oddelenia potravinárskej a špeciálnej mikrobiológie je zameraná na vyšetrovanie všetkých druhov potravín, polotovarov a potravinárskych surovín, vrátane vzoriek jatočných zvierat, sterov a pitnej vody.
V jeho laboratóriách sa najmodernejšími metódami denne vyšetrujú vzorky za účelom potravinového dozoru v režime úradnej kontroly.
Pre potreby súkromného sektoru, poskytujú pracoviská ekvivalentné služby na vyžiadanie, za účelom overenia kvality a zdravotnej nezávadnosti potravín a surovín slovenskej výroby a z dovozu. Túto činnosť vykonávajú v zmysle európskej legislatívy a platnej národnej legislatívy (Zákon o potravinách, Zákon o veterinárnej starostlivosti, Potravinový kódex SR), ďalej podľa predpisov súvisiacich so systémami kvality v procese výroby a obehu – podľa princípov SVP, HACCP, príp. interných predpisov výrobcu, alebo dovozcu súvisiacich s normami ISO.
Pracovisko je akreditované aj na vyjadrovanie názorov a interpretácií výsledkov a poskytuje poradenskú službu formou konzultácií s výrobcami, dovozcami a distribútormi. Poskytuje služby a vyšetrenia pri posudzovaní potravinárskych produktov voči predloženej deklarácii za účelom preplácania PPA - vyvážaných do tretích krajín.
Oddelenie potravinárskej a špeciálnej mikrobiológie pracuje v akreditovanom systéme. Výsledky vyšetrení vyhodnocuje a interpretuje na princípe ochrany spotrebiteľa z hľadiska kvality a bezpečnosti potravín, avšak v záujme nezabraňovať obehu tovaru. Personál má vysokú mieru znalostí v oblasti potravinového práva.
Laboratórium potravinárskej mikrobiológie:
ZOZNAM AKREDITOVANÝCH SKÚŠOK
- Stanovenie počtu mikroorganizmov / kultivačne / poživatiny, stery/
- Stanovenie počtu kultivovateľných mikroorganizmov 37°C (voda ) / kultivačne
- Stanovenie počtu koliformných baktérií / kultivačne
- Stanovenie počtu kvasiniek a plesní / kultivačne
- Dôkaz prítomnosti Salmonella spp. / kultivačne / poživatiny, stery/
- Stanovenie počtu koagulázopozitívnych stafylokokov/ kultivačne
- Stanovenie počtu Clostrídium perfringenes (mezofilné anaeróbne spórotvorné mikroorganizmy) / kultivačne
- Stanovenie spór anaeróbov redukujúcich siričitany ( klostrídií ) – (voda) / kultivačne
- Stanovenie počtu Bacillus cereus / kultivačne
- Stanovenie počtu ß -d-glukuronidázopozitívnych Escherichia coli/kultivačne
- Stanovenie počtu Escherichia coli a koliformných baktétií (voda) / kultivačne
- Dôkaz prítomnosti a počtu Enterobacteriaceae / kultivačne / poživatiny, stery/
- Stanovenie počtu Enterokokov / kultivačne
- Stanovenie počtu črevných Enterokokov (voda) / kultivačne
- Stanovenie počtu Lactobacillus sp. / kultivačne
- Stanovenie počtu Leuconostoc sp. / kultivačne
- Stanovenie počtu osmofilných kvasiniek / kultivačne
- Stanovenie počtu kultivovateľných mikroorganizmov / 22 °C / kultivačne
- Pseudomonas aeruginosa / kultivačne
- Dôkaz prítomnosti a počet Listeria monocytogenes / kultivačne /poživatiny,stery/
- Dôkaz prítomnosti Vibrio parahaemolyticus / kultivačne
- Dôkaz prítomnosti termotolerantných Campylobacter sp. / kultivačne
- Dôkaz E.coli O 157
- Dôkaz prítomnosti rezíduí inhibičných látok / kultivačne, PREMITESTOM, DELVOTESTOM/
- Stanovenie počtu potencionálne toxinogénnych plesní / kultivačne /
- Stanovenie počtu mikroorganizmov v ovzduší / Aeroskop/
- Dôkaz prítomnosti Paenibacillus larvae / kultivačne
- Stanovenie počtu lipolytických mikróbov / kultivačne / ( neakreditovaná skúška )
- Stanovenie baktérií rodu Shigella / kultivačne
- Stanovenie Pseudomonas aeruginosa vo vode / kultivačne
- Stanovenie črevných enterokokov vo vode / kultivačne
- Stanovenie baktérií rodu Salmonella vo vode / kultivačne
- Stanovenie počtu charakteristických mikroorganizmov v kyslomliečnych výrobkoch / kultivačne
Laboratórium špeciálnej mikrobiológie:
Špeciálne bakteriologické vyšetrenia:
- trusov, výterov, sterov, tampónov, prachu, sekčného materiálu so zameraním na salmonely
- mlieka na zistenie pôvodcov mastitíd
- výterov na zistenie pôvodcu IMK
- sekčného a klinického materiálu na vyšetrenie mykoplaziem
- výplaškov na kampylobakteriózu HD
- nosných výterov na sípavku dôkazom dermonekrotoxínu metódou ELISA
- plástov na mor a hnilobu včelieho plodu
- trusov a čriev na dôkaz Clostridium perfringens, Campylobacter sp.
- na infekčnú keratokonjunktivitídu HD
- na aktinobacilovú pleuropneumóniu ošípaných
- na choleru hydiny
- na enteropatogénne E. coli u ciciakov, odstavčiat a teliat
- na dyzentériu ošípaných
- na tularémiu, brucelózu a listeriózu
- na streptokokové a stafylokokové infekcie
- na bakteriálne ochorenia rýb
- komplexné vyšetrenia laboratórnych a ZOO zvierat
- typizácie a konfirmácie doručených bakteriálnych kmeňov
- stanovenie citlivosti na antibiotiká a chemoterapeutiká diskovou difúznou metódou a metódou MIC
- izoláciu a prípravu kmeňov na výrobu autovakcín
Súčasťou oddelenia sú Národné referenčné laboratórium salmonellóz a Národné referenčné laboratórium chorôb hydiny.
- vyšetrenie úradných vzoriek na salmonely
- sérologickú typizáciu salmonel
- konfirmáciu izolovaných kmeňov salmonel zo zvierat, potravín a krmív v rámci SR vo veterinárnej oblasti a ich uchovávanie v zbierke kmeňov
- NRL sa zúčastňujú Národných ozdravovacích programov v chovoch hydiny od salmonelových infekcií a kontrolných programov podľa rozhodnutia ES
- spolupracujú s CRL-Salmonella v Bilthovene – vonkajšia kontrola kvality práce, výskumné štúdie, validácia mikrobiologických metód, úlohy ad hoc
- vykonávajú vyhodnotenia pre EFSA – surveillance salmonel, rezistencia salmonel voči antimikrobiálnym látkam.
Kontakty
Oddelenie potravinárskej a špeciálnej mikrobiológie
Vedúca oddelenia: Ing. Silvia Kučeráková
Tel.: + 421 2 38108 242
Fax: + 421 2 654 27 461
Mobil: + 421 905 38 79 51
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Zástupca vedúcej oddelenia: MVDr. Alena Škarková
Tel.: + 421 2 38108 228
Mobil: +421 905 393 485
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Laboratórium špeciálnej mikrobiológie:
MVDr. Alena Škarková
Tel.: +421 2 38108 228
Mobil: +421 905 393 485
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.